szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar cégek körében egyre népszerűbbek a treasury szolgáltatások. A nagyvállalatok főként a devizakonverziókat, illetve az árfolyamkockázatok fedezését szolgáló forward ügyleteket és devizaopciókat alkalmazzák, míg a kamatváltozások és a nyersanyagkockázatok fedezése még mindig viszonylag ritkán alkalmazott treasury ügylet annak ellenére, hogy az ügyletkötések száma ebben a két témakörben is növekedést mutatott az elmúlt időszakban.

A treasury ügyleteket, azaz a pénz-, deviza- és tőkepiaci tranzakciókat egy évtizeddel ezelőtt szinte kizárólag a bankközi pénzügyi műveleteknél alkalmazták. „Ma már azonban egyre elterjedtebb azok közvetlen alkalmazása a vállalatok körében is. Sőt, mi több, nem csupán a nagyvállalatok kötnek aktívan treasury ügyleteket, hanem a középvállalatok, illetve egyre inkább a kkv-k is. Ennek oka az is, hogy a multinacionális nagyvállalatok esetében az anyacég általában szigorúan korlátozza ezeket az eszközöket, míg egy hazai közép- vagy nagyvállalat saját maga alakítja fedezeti politikáját, maga hozza a pénzügyi döntéseit, így akár kreatívabban és bátrabban nyúl az összetettebb megoldásokhoz” – mondta Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

A devizapiac változásának gyorsasága miatt a treasury műveletek végrehajtására legtöbbször csak néhány perc, vagy akár még annyi se áll rendelkezésre, ezért a nagyobb cégeknél jellemzően egy külön erre a feladatra dedikált személy foglalkozik a treasury témával, aki ezzel segíti a pénzügyi vezető munkáját, és bonyolítja az ügyletkötéseket a bankkal, esetleg ritkább esetben a brókercégekkel vagy a tőzsdén.

„A K&H treasury konferenciáján megkérdeztük a hazai nagyvállalatok vezetőit, milyen treasury szolgáltatásokat alkalmaznak cégüknél. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy azok a cégek, amelyek használnak treasury szolgáltatást, főként az egyik devizáról másikra történő devizakonverziókat, illetve az árfolyamkockázatok fedezését szolgáló pénzügyi tranzakciókat ismerik és alkalmazzák. Ezzel szemben a kamatszint, illetve a nyersanyagok világpiaci árainak elmozdulásából fakadó kockázatok kezelésére, illetve azok kihasználására alkalmas rövid és hosszú lejáratú eszközöket ennél jóval kevesebben alkalmazzák. Ennek az a magyarázata, hogy egy cég akkor alkalmazza a kamat- vagy nyersanyagkockázat fedezésére szolgáló ügyleteket, ha van ilyen jellegű kitettsége. Márpedig bankközi piacon fedezhető nyersanyagkockázat viszonylag kevés cégnél van, így érthető, hogy ez az eszköz a ritkábban alkalmazott treasury ügyletek között szerepel” – tette hozzá Országh Mihály, a K&H Piaci igazgatóságának vezetője.

„Pozitív és előremutató tendenciának tekinthető ugyanakkor, hogy ezzel a termékkörrel is egyre többen ismerkednek meg, majd próbálják ki, főként a válság kezdeti időszakához képest, amikor az ügyfelek átmenetileg visszatértek az egyszerűbb, vagyis a forward ügyletekhez és a sima konverziókhoz. Eddig csak az első félévben 4-szer annyi nyersanyagügylet kötődött a K&H-nál, mint 2009-ben vagy 2010-ben egész évben összesen, míg a kamatügyleteknél idén hasonló eredményekre számítunk, mint 2011 és 2012-ben, ami egyértelműen felülmúlja az azt megelőző, 2008 és 2010 közötti időszakot” – hangsúlyozta a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónos esővel és nagy köddel indul a hét

Ónos esővel és nagy köddel indul a hét

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat