szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Indulhat a horvát postabankra kiírt tenderen az OTP. A magyar bank már jelen van Horvátországban, piaci részesedése azonban kicsi, azonban említett akvizícióval elérheti az eredményes működéshez szükséges méretet.

Az OTP az elmúlt években többször is jelezte, amennyiben jó áron találnak számukra érdekes bankot, akkor megvásárolják. A bank elsősorban azokon a piacokon terjeszkedne, ahol már jelen van, ráadásul elsősorban ott venne bankot, ahol alacsony a piaci részesedése. A horvát leánybank az OTP-csoporton belül relatíve kicsi, a csoportszintű hitelállomány 4,9, a betétek 6,2 százalékát, mérlegfőösszege az OTP-csoport mérlegfőösszegének 5,2 százalékát adja. A horvát bankpiacon sem számít nagy szereplőnek az OBH (OTP Banka Hrvatska), a lakossági hitelekben és betétekben egyaránt 4-5% körüli részesedéssel rendelkezik.

A horvát kormány két tenderen keresztül kívánja eladni meglévő részesedését két pénzintézetben, a Croatia Osiguranje nevű biztosítóban és a horvát postabankban. A postabankban a horvát állam jelenleg 99 százalékos tulajdonos, a pénzintézet iránt az OTP mellett a KBC is érdeklődik. Az OTP nettó likviditása az elmúlt években jelentősen emelkedett, idén március végén 5,7 milliárd eurónyi, vagyis közel 1700 milliárd forintnyi likvid eszközzel rendelkezett a bank. A bank első embere július végén elmondta, hogy a kormány devizahiteles-mentő tervei miatt felmerülhetnek akkora veszteségek, amelyek miatt jelentősen lecsökkenhet az akvizíciókra rendelkezésre álló tőke. Ha azonban van szabad tőkéje a banknak, akkor akvirál, és jelenleg ez a helyzet. Csányi reméli, hogy elég lesz a bank tőkéje ahhoz, hogy ne kelljen visszatáncolnia az akvizícióktól - írja a Portfolio.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!