szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brazil gépész egyszerű megoldással rukkolt elő, mellyel elektromos áram használata nélkül is be tudja világítani nappal az otthonát. Mindehhez pedig csak műanyag palackokra, vízre és egy kis fehérítőre van szükség.

Egy brazil gépész egyszerű megoldással rukkolt elő, mellyel elektromos áram használata nélkül is be tudja világítani nappal az otthonát – írja a BBC. Alfredo Mosernek még 2002-ben mondta azt a főnöke egy, az országban akkor megszokottnak tekintett áramszünet után – mely a gépész településének lakóövezetét is érintette –, hogy ha tüzet akar csinálni vészjelzéshez, akkor fogjon egy műanyag üveget, töltse meg vízzel, fókuszálja ezen keresztül a nap sugarait száraz fűre, és az egy idő után be fog lobbanni. A gépésznek az ötlet szöget ütött a fejébe, és kitalálta, hogy ezt a módszert világításra is fel lehetne használni.

Ehhez pedig mindössze egy kétliteres műanyag palackra van szükség, amit vízzel, illetve két kanálnyi fehérítővel kell megtölteni – hogy a víz ne algásodjon be. Az üveget egy fekete színű kupakkal érdemes lezárni, majd egy lyukat kell fúrni a tetőbe, az üveget oda bedugni és poliészter gyantával tömíteni körülötte. Moser szerint egy mérnök egyszer eljött és megmérte a fényerősséget. 40-60 watt közötti értéket mért.

Bár a világítótest csak nappal működik, a módszert ma már jelenleg 15 országban használják, a Fülöp-szigetektől kezdve Indián át egészen Argentínáig, több mint 1 millió otthonban vannak már ilyen világítótestek. Az áram nélküli világítótest rendkívül jó szolgálatot tesz olyan helyeken, ahol nincs áram, illetve szükség lenne világításra, ám az emberek nem tudják kifizetni az elektromos energiát. A Fülöp-szigeteken van olyan közösség, mely hidroponika keretén belüli növénytermesztéshez (amely a talaj közvetítése helyett tápfolyadék használatával működik) használja fel így a fényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült