szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hetvenkét milliárd dollárra becsült vagyonával a huszadik egymást követő évben vezeti a leggazdagabb amerikaiak Forbes-féle listáját Bill Gates, a Microsoft Corp. társalapítója.

Az évenként publikált lista vagyonuk alapján rangsorolja a 400 leggazdagabb amerikait. Az elmúlt évben a részvények és az ingatlanok voltak a leginkább jövedelmező befektetések. A második helyen szerepel Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési cég vezetője, akinek 58,5 milliárd dollárja van. A harmadik leggazdagabb amerikai Larry Ellison, az Oracle társalapítója, 41 milliárd dollárral. Az első három helyezett sorrendjében nincs változás az előző évhez képest. 

Charles és David Koch, a Koch Industries tulajdonosai együtt szerezték meg a negyedik-ötödik helyet fejenként 36 milliárd dollárral. Őket követik a Walmart kiskereskedelmi lánc tulajdonosai, Sam Walton alapítónak a leszármazottai. Christy Walton, Jim Walton, Alice Walton és S. Robson Walton vagyona fejenként 33,3-35,4 milliárd dollár között van. 

A tíz leggazdagabb amerikai közé még Michael Bloomberg került be. New York város polgármesterének, a Bloomberg pénzügyi információszolgáltató cég alapítójának vagyona eléri a 31 milliárd dollárt. A Forbes üzleti magazin szerint a listán szereplő négyszáz személy összesített vagyona 2 billió dollárt tesz ki, míg egy évvel korábban még "csak" 1,7 billió dollár volt. A listán lévők összesített vagyona még soha nem volt olyan magas, mint az idén. A lajstromba vettek közül 314 embernek gyarapodott a vagyona ebben az évben, 30 embernek csökkent. Az átlag vagyoni érték fejenként 5 milliárd dollárra nőtt, 2012-ben még 4,2 milliárd dollár volt.

A 2008-as pénzügyi válság óta a leggazdagabbak vagyona töretlenül növekszik. Az amerikai adóhatóság múlt héten publikált adatai szerint a lakosság 1 százalékát kitevő leggazdagabb amerikaiak 2012-ben az Egyesült Államokban megtermelt jövedelem 19,3 százalékával rendelkeztek, ami a legmagasabb arány az elmúlt száz évben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma