szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz semmítőszék kedden jogerős ítéletében kimondta, hogy a Silvio Berlusconi vezette Fininvest vállalkozói csoportnak kártérítést kell fizetnie a Mondadori kiadó felvásárlásakor elkövetett korrupcióért.

A bírság összegét ugyanakkor 23 millió euróval csökkentették, így a 2010-ben másodfokon kiszabott 564 millió euró helyett a Fininvestnek "csak" 541 millió eurót kell fizetnie az általa megkárosított CIR csoportnak.

A semmítőszék ítélete több mint húsz éve tartó vitát zárt le a Berlusconi vezette Fininvest és a Carlo De Benedetti elnökölte CIR vállalkozói csoport között. Utóbbi a többi között a La Repubblica című baloldali napilap tulajdonosa. Berlusconi és De Benedetti a nyolcvanas évektől igyekezett megszerezni a legnagyobb olasz kiadónak számító Mondadorit, amely 1990-ben Berlusconi birtokába került. Jelenleg Berlusconi lánya, Marina vezeti. 

De Benedetti a bíróságon keresett jogorvoslatot, de az első pert Berlusconi nyerte. 1995-ben - a Tiszta Kezek korrupcióellenes vizsgálat idején - a milánói ügyészség kiderítette, hogy a Berlusconinak kedvező ítéletet és az ezt kimondó bírákat Cesare Previti, a Fininvest ügyvédje, Berlusconi egyik legközelebbi munkatársa megvette egymilliárd líráért.

Previtit, a Forza Italia párt képviselőjét ezért 2006-ban jogerősen hat évre ítélték, örökre eltiltották közhivatal viselésétől és kizárták a parlamentből. 

A CIR ismét bírósághoz fordult, és 2010-ben a Fininvestet 564,2 millió eurós kártérítés megfizetésére ítélték. A Fininvest a semmítőszéken fellebbezett, amely most megerősítette a korábbi ítéletet, hangsúlyozva, hogy De Benedetti csoportját jelentős kár érte. 

Az olasz parlament mentelmi bizottsága szerdán ülésezik, s a tervek szerint döntést hoz az augusztus elsején adócsalásért elítélt Berlusconi szenátori mandátumának visszavonásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását