szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alig egy héttel a korábbi korrupciós vádakat követően újabb visszaéléssel gyanúsítja a francia Danone vállalatot a kínai sajtó.

A 21cbh.com népszerű gazdasági és pénzügyi hírportál szerdán azzal vádolta meg a cég egyebek közt gyerektápszereket is gyártó leányvállalatát, a Nutriciát, hogy a főváros 14 kórházának több mint száz orvosát fizette le termékeinek ottani propagálásáért cserébe.

A lapnak névtelenül nyilatkozó forrás, egy rezidens orvos szerint e tisztességtelen gyakorlat legalább három éve zajlott, a vállalat készpénzen kívül nagy értékű ajándékokkal és utazásokkal jutalmazta az orvosokat. Állításainak alátámasztására a lap forrása több mint félszáz, a Nutriciától érkező kifizetési listát mutatott fel, amelyek szerint több százezer jüant tett ki az átutalások értéke.

A lap állításaira válaszul a Nutricia kínai vállalatának szóvivője, Csao Csing-hua azt mondta, hogy miután az újságból értesültek az esetről, belső vizsgálatot kezdtek, a további lépések pedig annak eredményétől függnek.

Két hét leforgása alatt a mostani már a második korrupciós ügye a Danone-nak Kínában. A múlt hét keddjén a kínai központi televízió, a CCTV riportjában azt állította, a Danone Dumex nevű gyermektápszerének népszerűsítésére az északkeleti Tiencsin egyik kórházának újszülöttosztályán dolgozó alkalmazottakat fizetett le, hogy azok ebből a termékből adjanak a csecsemőknek.

A központi televízió egy korábban a vállalatnak dolgozó, magát megnevezni nem kívánó értékesítési menedzsert idézett, aki úgy fogalmazott, hogy a cég az elmúlt időszakban évente több százezer jüan "ajándékot" adott az intézménynek. A CCTV riporterei által idézett dokumentumok szerint a Dumex havonta mintegy 300 ezer jüant (11 millió forint) jutatott a kórháznak, a fejenkénti "szponzori díjak" pár száz jüantól egészen 10 ezer jüanig (360 ezer forint) terjedtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a sportigazgató mondja: Szoboszlai rövidesen távozhat Salzburgból

Már a sportigazgató mondja: Szoboszlai rövidesen távozhat Salzburgból

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben