szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kizárták az Alstomot egy vasúti fejlesztésre kiírt tenderből, mert nem igazolt "bizonyos referenciákat" – írta a cégre hiatkozva a Világgazdaság. A lap szerint a második legjobb ajánlatot, amely ötmilliárd forinttal drágább volt, egy olyan cég adta be, amely a Közgép Zrt. közvetett tulajdonában van.

A NIF Zrt. vasúti biztosítóberendezés és 2-es szintű ETCS rendszer gyártására és telepítésére írta ki a közbeszerzési tendert a Gyoma-Lökösháza vasútvonalra - idézte fel a VG.

A tenderre az Alstom Hungária Zrt. 18,8 milliárd forintos ajánlatot tett, 20 százalékkal alacsonyabbat, mint a 23,8 milliárdos ajánlatával második helyre sorolt Thales Austria GmbH és Dunántúli Kft. alkotta konzorcium. A Dunántúli Kft.-t ez év tavasza óta közvetve a Közgép Zrt. ellenőrzi – írta a beszámoló. A harmadik legjobb ajánlatot a Siemens adta 24,5 milliárd forinttal.

Az Alstom kommunikációs ügynöksége a VG-vel azt közölte, hogy a NIF Zrt. érvénytelenítette az ajánlatát, mert értékelése szerint az Alstom "bizonyos referenciáit nem igazolta".

Az Alstom Hungária Zrt. ajánlatában formai, konkrétan szövegezési hiba volt a kiíró szerint. A cég ajánlata egyebek mellett tartalmazott egy, a szolnoki vasútállomással kapcsolatos referenciát.

A szolnoki vasútállomás az egyik legnagyobb vasúti csomópont az országban, ahol több mint 300 váltót felügyel az Alstom magyar partnere által az Alstom rendelkezésére bocsátott referencia berendezés. A referenciában azonban nem tüntette fel a pályázó, hogy a rendszer több mint 12 váltót felügyel, ezért a NIF a referenciát nem fogadta el.

Az Alstom ennek ellenére további tendereken is kíván indulni, bár nem érti, hogy a nemzetközi tenderek során szokásos gyakorlattal ellentétben miért kellenek helyi referenciák, hiszen ezeket csak a piacon már jelen lévő versenytársai tudják teljesíteni, kizárólag a hazai referenciára vonatkozó kitétel blokkolja a piacra lépő új vállalakozásokat – tette hozzá a VG.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban