szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Holcim Hungária Zrt. megkezdi a 20 hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását, a munkára kiírt pályázaton 64 jelentkező közül az Alcufer Kft.-t választották ki - közölte a Holcim kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-vel.

Márta Irén tájékoztatása szerint a két évig tartó bontás a gyár több mint 100 épületét, felépítményét és berendezését érinti. Elsőként a gyár régi raktárait, majd a Duna felé haladva az iszapkádakat, a klinker kemencét, az irodaházat, a szénalagutat, a csomagolóépületet, végül a silókat bontják el.

A bontási és rekultivációs munkákat az önkormányzattal együttműködésben és a lakossági ellenőrző csoport felügyeletével végzik. A rekultivált terület a munkálatok végén a lábatlani önkormányzat tulajdonába kerül és barnamezős ipari területként hasznosítható. Márta Irén elmondta, hogy "a bontás mellett a Holcim épít is", egy jövőre megnyíló állandó kiállítással, szoborral, filmmel és könyvvel állít emléket az idén 145 éves üzem működésének.

A Holcim eredetileg 2010-re tervezte a Lábatlani Cementgyár bezárását, az üzem működését az elmúlt években közel félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásokkal három évvel sikerült meghosszabbítani. A magyar építőipart sújtó gazdasági visszaesés miatt az elavult és gazdaságtalan, nedves technológiával működő gyár leállítása azonban elkerülhetetlenné vált.

A gyár bezárását 2012 októberének elején jelentette be a vállalat, akkori közlésük szerint a 94 dolgozónak a törvényi előírásokon és a kollektív szerződésben foglaltakon felül további 3 havi munkabért és 150 ezer forint értékű továbbképzési támogatást biztosítanak.

A Holcim Zrt. korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, azonban az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement- és betongyártó vállalata, amelynek 2012-ben elért nettó árbevétele 15,97 milliárd forint volt, 2012 végén 250 főt foglalkoztattak.

Az Alcufer Kft. évek óta végzi különféle, fémet is tartalmazó építmények bontását. A vállalat a fém hulladékokon kívül a bontás során keletkező törmeléket is hasznosítja. Speciális daráló-berendezéssel dolgozzák fel a beton- és téglatörmeléket, amelyet útépítéseknél, építkezéseknél később feltöltő anyagként használnak fel.

Referenciamunkái között megtalálható a Rába Vasúti Jármű telephely, a balatonfűzfői Nitrokémia, a Magyar Cukor Petőházi Cukorgyárának, az Almásfüzitői Timföldgyár vas- és acélszerkezetű berendezéseinek, építményeinek komplex bontása és a Mal inotai alumíniumkohó technológiai berendezésének bontása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!