szerző:
MTI

A Holcim Hungária Zrt. megkezdi a 20 hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását, a munkára kiírt pályázaton 64 jelentkező közül az Alcufer Kft.-t választották ki - közölte a Holcim kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-vel.

Márta Irén tájékoztatása szerint a két évig tartó bontás a gyár több mint 100 épületét, felépítményét és berendezését érinti. Elsőként a gyár régi raktárait, majd a Duna felé haladva az iszapkádakat, a klinker kemencét, az irodaházat, a szénalagutat, a csomagolóépületet, végül a silókat bontják el.

A bontási és rekultivációs munkákat az önkormányzattal együttműködésben és a lakossági ellenőrző csoport felügyeletével végzik. A rekultivált terület a munkálatok végén a lábatlani önkormányzat tulajdonába kerül és barnamezős ipari területként hasznosítható. Márta Irén elmondta, hogy "a bontás mellett a Holcim épít is", egy jövőre megnyíló állandó kiállítással, szoborral, filmmel és könyvvel állít emléket az idén 145 éves üzem működésének.

A Holcim eredetileg 2010-re tervezte a Lábatlani Cementgyár bezárását, az üzem működését az elmúlt években közel félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásokkal három évvel sikerült meghosszabbítani. A magyar építőipart sújtó gazdasági visszaesés miatt az elavult és gazdaságtalan, nedves technológiával működő gyár leállítása azonban elkerülhetetlenné vált.

A gyár bezárását 2012 októberének elején jelentette be a vállalat, akkori közlésük szerint a 94 dolgozónak a törvényi előírásokon és a kollektív szerződésben foglaltakon felül további 3 havi munkabért és 150 ezer forint értékű továbbképzési támogatást biztosítanak.

A Holcim Zrt. korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, azonban az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement- és betongyártó vállalata, amelynek 2012-ben elért nettó árbevétele 15,97 milliárd forint volt, 2012 végén 250 főt foglalkoztattak.

Az Alcufer Kft. évek óta végzi különféle, fémet is tartalmazó építmények bontását. A vállalat a fém hulladékokon kívül a bontás során keletkező törmeléket is hasznosítja. Speciális daráló-berendezéssel dolgozzák fel a beton- és téglatörmeléket, amelyet útépítéseknél, építkezéseknél később feltöltő anyagként használnak fel.

Referenciamunkái között megtalálható a Rába Vasúti Jármű telephely, a balatonfűzfői Nitrokémia, a Magyar Cukor Petőházi Cukorgyárának, az Almásfüzitői Timföldgyár vas- és acélszerkezetű berendezéseinek, építményeinek komplex bontása és a Mal inotai alumíniumkohó technológiai berendezésének bontása.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók