szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az éveken át tartó kitartó munka, és a fejlődés iránti elkötelezettség elismeréseként a Comói-tó partján a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon (VDEWS) során átadták a borvilág Oscarját. Az elismerést idén Szepsy István kapta.

©

Idén a VDEWS fő témája az európai borászatok és termőhelyi különlegességek körül forgott, amelyen Szepsy István Tokaj-hegyaljáról tartott előadást, majd a szombati gálavacsorát megelőzően megkapta „Les Seigneurs du Vin” magyarul a Bor Urai névre keresztelt a díjat, melyet a borászok Oscar-díjának tekinthetünk – írja az imad blog. A World Wine Symposium létrehozója, Francoiş Mauss a díj odaítélésének indoklásában kitért a bő egy évszázaddal ezelőtti dicsőséges időkre majd részletezte a kommunizmus okozta rombolást, és kiemelte, hogy Tokaj és benne Szepsy István bő húsz éve miként küzd, hogy újra felépítse a kultúrateremtő luxusterméket.

A világ csúcsbor-találkozója

A világ legmagasabbra értékelt csúcsborainak találkozóját Francoiş Mauss hívta életre öt évvel ezelőtt, melyre a borvilág legmagasabb presztízsű borászatainak vezetői is áldásukat adták, és ezt nem csak levelükben, de jelenlétükkel is erősítik. A keresztapák – Alain Vauthier (Château Ausone), Aubert de Villaine (Domaine de la Romanée-Conti) Angelo Gaja (Gaja), Egon Müller (Weingut Egon Müller), Pablo Alvarès (Vega Sicilia) – közösen jegyzett levelükben részletezik, tudatában vannak, hogy a bor nem csupán a történelem során, de ma is hatalmas kihívásokkal néz szembe többek közt a globalizáció, az új piacok megjelenése folytán, ugyanakkor bíznak benne, hogy a nehézségeket az egész borvilág hasznára lehet fordítani, ezért is támogatják az alapítót a Wine Symposium létrehozásában, extra jelentőséget tulajdonítva annak, hogy az öreg kontinens szívében Olaszországban van a székhely.

A World Wine Symposiumot idén ötödik alkalommal rendezték meg a Comói-tónál. Ez évtől a rendezvénynek otthont adó luxushotel a Villa d’Este nevét viseli az exkluzív esemény, azaz Villa D’Este Wine Symposium (VDEWS), melynek célja, hogy a globális boripar szereplőit összehozza közösen gondolkodni és vitatkozni a csúcsborok érdekében. Borászati teljesítményt a VDEWS első ízben 2012-ben ismert el, a díjazott Helmut Dönnhoff volt, aki a németországi Nahe borvidéken huszonöt hektáros birtokon gazdálkodik, Jancis Robinson MW 2010-es és ’11-es rajnai rizlingjét a legjobb német rizlingként tartja számon.

Szepsy István Olaszországból hazatérve a blognak elmondta, nagy megtiszteltetésnek vette a meghívást, és számára is csak a helyszínen derült ki, hogy mennyire elképesztő – reggelitől vacsoráig tartó – gasztronómiai esemény a VDEWS, és amit még ő sem tapasztalt korábban, de a Villa d’Este-ben igen, hogy maga Aubert de Villaine, az egyik "keresztapa" kóstoltatta a Domaine de la Romanée-Conti borokat.

Természetesen saját boraiból is bemutatott néhányat Tokaj-hegyaljáról tartott előadását megelőzően és azt követően. A legnagyobb sikert a száz százalékban új hordós tétel a mára már szépen integrálódott 2007-es Szent Tamás Furmint aratta, bár mint Szepsy István megjegyzi, ez csupán egy kísérlet, kötelező próba. Ezen kívül a vendégek – akik közt szép számmal volt dúsgazdag orosz is –, és a borászok is oda voltak a 2011-es Úrágya ásványosságától, és természetesen a 2008-as Szamorodni, valamint a 2007-es és 2006-os – utóbbi aszút a gálavacsorán szolgálták fel – Szepsy Aszúkért is lelkesedtek.

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést. A drasztikus változtatásokhoz írt kottából az is kiolvasható, hogy mostantól csak egy fajta aszú lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó M. István Gazdaság

Ha szereti, most vegye: nincs többé 3 és 4 puttonyos aszú

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést. A drasztikus változtatásokhoz írt kottából az is kiolvasható, hogy mostantól csak egy fajta aszú lesz.