szerző:
MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. december 10-i döntésével engedélyt adott a Shopline-webáruház Nyrt. és a Libri Könyvkereskedelemi Kft. üzleti tevékenységeinek összehangolására - jelentette be a Shopline a BÉT honlapján szerdán.

A közlemény szerint a versenyhivatali eljárásban a részt vevő felek olyan kötelezettségvállalást tettek, amellyel önkéntesen korlátozzák a kereskedelmi árrés emelés mértékét, valamint visszatérítést biztosítanak a közvetlenül velük szerződött kiadók internetes értékesítése után a következő három évben. 

A GVH engedélyét követően a tőkepiaci törvény által biztosított határidőn belül sor kerül az SQ-Invest Kft. által korábban tett nyilvános vételi ajánlat lezárására - közölte a társaság.

A Libri és a Shopline májusban jelentette be a cégcsoportok összevonását. A két cégcsoport által aláírt megállapodás értelmében a Bookline könyves webáruházat üzemeltető Shopline-webáruház Nyrt. tulajdonosi köre megváltozik, valamint felvásárolja a Libri bolthálózatot és az azonos nevű internetes áruházat működtető társaság üzletrészeinek 100 százalékát. A részvények 67,70 százalékát a Libri-tulajdonos SQ Invest szerzi meg, a Shopline többségi tulajdonosa, a Közép Európai Kiadó és Média Zrt. (CEMP) pedig a részvények 27,31 százalékát tartja meg. 

A Shopline továbbra is a tőzsdén marad, a két nagytulajdonos részvénypakettje mellett fennmaradó részvényeket továbbra is kisbefektetők birtokolják majd - közölték az érintett cégek a megállapodás aláírásakor. 

Az SQ-Invest Kft. július 2-án tett kötelező nyilvános ajánlatot a Shopline-webáruház Nyrt. részvényeire 575 forinton, az ajánlat időtartama július 4-től augusztus 5-ig tartott. A részvényesek összesen 23 316 darab részvényre vonatkozóan nyújtottak be az ajánlatban foglaltaknak megfelelő elfogadó nyilatkozatot.

A Shopline részvények október 1-jétől a standard kategóriából a "T" kategóriába kerültek át, utolsó záróáruk december 10-én 625 forint volt, az elmúlt egy évben pedig a legmagasabb áruk 750, a legalacsonyabb 400 forint volt.  (A "T" kategóriába azok a papírok tartoznak, amelyek nyilvános részvénykibocsátás nélkül, úgynevezett technikai bevezetéssel kerültek a tőzsdére.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!