szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felszámolják a Greco Petrol üzemanyagtöltő-hálózatot, amely a "-10 forint" szlogennel hirdette magát. A regionális lánc fizetésképtelenség miatt dőlt be.

Úgy fest, nem bírta el legfőbb vonzerejét, a "-10 forintot" a Greco Petrol üzemanyagtöltő-hálózatot működtető társaság, kedden ugyanis fizetésképtelenség miatt felszámolási eljárás alá vonták a céget. A kék-fehér keresztes, jellemzően vidéki városokban működő hálózat azzal hirdette magát, hogy a náluk tankoló autós 10 forintot spórolhat a megvásárolt üzemanyag minden literjén. Az mondjuk nem nagyon derült ki, hogy mihez képest számolja a Greco a mínusz 10 forintot, de tény, hogy a megszokottnál jellemzően olcsóbban adták az üzemanyagot, még ha a különbség nem is mindig érte el a 10 forintot.

A vállalkozást 2005. november 7-én 3 millió forint jegyzett tőkével hozták létre, és a következő év január 4-én jegyezték be. A Greco Petrol Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t két magyar magánszemély alapította, s a budapesti lakcímmel rendelkező alapítók Székesfehérváron és térségében működtetik a vállalkozás három, kék-fehér megjelenésében görög feelinget sugalló töltőállomását. A tulajdonosi körben és a menedzsmentben a nevek alapján felfedezhető családi összefonódás, de a tulajdonosok formálisan nem vesznek részt a vállalat vezetésében. A társaság működése szinte végig meglehetősen zaklatottnak tűnik, összesen 19 végrehajtási eljárás indult ellene, közülük 13-at a legutóbbi három évben kezdeményeztek, jellemzően közjegyzői kezdeményezésre indultak az eljárások.

©

A Greco Petrol 2012-ben 3,27 milliárd forint árbevétel mellett csaknem 100 milliós adózott veszteséget hozott össze, egy évvel korábban ezek az adatok 3,3 milliárd, illetve 835 ezer forint voltak, 2010-ben pedig a csaknem 2,5 milliárdos bevétel 43 millió forint feletti adózott eredményt hozott. A Greco Petrol szerepel az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező – nem magánszemély – adózók listáján.

Lapunk megkereste a társaságot a honlapján elérhető telefonszámon, sikerült is kapcsolatba lépni egy úrral, aki az okokat illetően úgy fogalmazott, hogy "nem tudunk fizetni", ám további kérdésekre nem válaszolt, így az sem derült ki, hogy mi a titulusa, milyen formában kötődik a vállalkozáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?

Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?