szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggódnak az iparimák-termesztők, akik egyelőre nem kaptak semmilyen írásos tájékoztatást arról, hogy a legnagyobb hazai felvásárló, a Tiszavasvári Alkaloida Gyár valóban befejezi-e az itteni morfinhatóanyag-gyártást, és felmondja-e a termeltetési szerződéseket – számol be róla hétfői számában a Napi Gazdaság és a Világgazdaság a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetségére (MTOSZ) hivatkozva.

A Világgazdaság szerint a termelőket "sokkolja a hír", mely szerint az Alkaloida nem vásárol fel több gubós mákot, és a máktermesztést Tasmániában kívánja folytatni. A tagoknak jelenleg 13 ezer hektárra van szerződésük a gyárral, ha ez kiesik, a termőterület két-háromezer hektárra zsugorodik. Magyarország a világ egyik legnagyobb morfiumtermelője, az orvosi céllal fájdalomcsillapítóként használt szert ipari eljárással az Alkaloida gyárában állítják elő – teszik hozzá.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint a szövetség megengedhetetlennek tartja a gyár tulajdonosainak eljárását, egyebek között azért is, mert kizárólagosan birtokolják a magyarországi morfin előállításának koncessziós jogát, és nem adták meg a lehetőséget arra, hogy azt más gazdasági szereplő időben igényelhesse és folytathassa a tevékenységet. A máktermelők a kormányzat segítségét is kérik, hogy mérsékelni lehessen a döntés kedvezőtlen hatásait – írja az újság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Spiró: A kormány magát az államot számolja fel

Spiró: A kormány magát az államot számolja fel

Új, életveszélyes drog jelent meg Magyarországon, eddig 11-en haltak meg tőle

Új, életveszélyes drog jelent meg Magyarországon, eddig 11-en haltak meg tőle