szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kevés nő dolgozik az IT-szektorban, még kevesebb a nyílt forráskódú szoftveriparban. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a nők nem futhatnak be nagy karriert ebben a szektorban.

Nem titok, hogy jelentősen kevesebb az IT-szektorban dolgozók között a nők, 4 az egyhez a férfiak aránya. A nyílt forráskódú szoftveriparban ez az arány még rosszabb, 7 az egyhez. Egy tanulmány nemrég azt mutatta ki, hogy a programozók között 10 százalék a nők aránya, ez ugyanakkor már jelentős javulás 2007-hez képest, amikor ez még csak 2 százalék volt.

A statisztikák ellenére ugyanakkor teljesen lehetséges az, hogy egy nő is nagy karriert fusson be ebben az iparágban – írja a Business Insider. Az oldal ezért megkérdezte a Linux Foundation-től, hogy milyen vezető pozíciókban találhatóak nők. A Linux az Android operációs rendszer alapja, rengeteg háztartási és szórakoztatóipari elektronikai eszköz szoftvere is, rendkívül sok vállalati gépen is használják, még szuperszámítógépeken is.

A Linux által az oldal rendelkezésére bocsátott listán 9 nő szerepel, többen az Intelnél és az IBM-nél dolgozik a Linux programmal, többen programozók, de van olyan is, aki például a Linux eszközökért és nyelvekért felelős csoport vezetője az Oracle-nél. A teljes listát ide kattintva lehet megtekinteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!