szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal, A Design Terminál NKK és a BudapestHub munkacsoport együtt próbálja felpörgetni Magyarország és a közép-európai régió startup teljesítményét. Ennek érdekében tb- és adókedvezményre, valamint kedvezményes hitelekre is számíthatnak a startupok. Az unió hat év alatt 140 milliárd forinttal támogatná a magyar startup ökoszisztémát.

„A cél az, hogy Budapest közép- európai startup központ legyen” – indított Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat, az innovatív üzleti ötletek háromfordulós versenyének startjánál.  Ez után elmondta, hogy a most meghirdetett verseny annyiban újító a más hazai startup versenyekhez képest, hogy a három forduló között a továbbjutó csapatok szakmai segítséggel tovább fejleszthetik ötleteiket, és a nemzetközi döntőben szempont lesz a kezdeti stádiumhoz képest mutatott fejlődés.

Böszörményi-Nagy Gergely, a nonprofit kft-ből kiemelt kormányzati háttérintézménnyé avanzsált Design Terminál igazgatója szerint a Startup Tavasz „nem csak jópofa ötletek versenye”. Véleménye szerint a magyar gazdaság fenntarthatatlanságáról is szó van, amikor száz fiatalból mindössze négy tervezi, hogy az alkalmazotti státuszt otthagyva saját vállalkozásba kezdjen. „Szükség van komoly szakpolitikai akciótervre, az államnak okos, aktív szerepet kell vállalnia a fejlesztésben”.

Mit is jelent pontosan ez az állami szerepvállalás? A versenyt magát pénzügyi segítséggel valószínűleg nem támogatja a kormányzat. A rendezvény pénzügyi hátterének biztosítása, a résztvevők utazási és szállásköltségeinek megtérítése mellett a szervezők „ha jó ötlet van, akkor pénz is van” logikával a nemzetközi figyelemre építve a potenciális befektetők és őrangyalok bevonzására számítanak. „Az ambícióink nagyobbak, mint eddig” – tette hozzá Záboji Péter, leendő zsűritag.

„Hosszú távon szeretnénk adóoldali kedvezményeket adni a startupoknak, ehhez viszont előbb pontosan definiálni kell, hogy mit értünk startup alatt”- válaszolta egy újságírói kérdésre Cséfalvay. 2014 és 2020 között 140 milliárd forint áll majd rendelkezésre startup fejlesztésre a k+f kereten kívül EU-s pénzből, a kormányzati szándék szerint viszont a sikerkockázat miatt ezt visszatérítendő támogatások formájában, például kedvezményes hitelteremtés útján kapnák meg a startup vállalkozások. Cséfalvay az adó- és adminisztrációs terhek könnyítése mellett annak a lehetőségét is felvetette, hogy az alkalmazottak utáni tb-járulék fizetése alól felmentést kapjanak a startupok.

A versenyre egy kétperces videóval lehet nevezni március 14-ig, az első fordulót április 2-án tartják. Elsősorban a közép-európai régió országaiból várják az „early stage”, vagyis korai fázisban lévő induló technológiai vállalkozások projektötleteit. A beérkező pályázatok közül ötfős nemzetközi zsűri választja ki a legjobb 10 csapatot, akik automatikusan bejutnak a Central European Startup Awards (CESA) május végén megrendezendő versenyére, és részt vehetnek egy többnapos budapesti bootcamp-en, ahol nemzetközi szakértőkből álló csapat készíti fel őket a CESA verseny döntőjére.

További részleteket itt talál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!