szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dr. Bátorfi Béla szerencsenapja 2013. december 18-a volt. Aznap a miniszterelnök közvetlen irányítása alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség három különböző érdekeltségének ítélt meg százmillió forintokat. De előtte is, utána is kaptak bőven pénzt Bátorfi vállalkozásai: az Átlátszó számításai szerint 2,6 milliárdot 2012 közepe óta.

2,2 milliárd forint állami és EU-támogatás jutott az elmúlt másfél évben a miniszterelnök fogorvosa, dr. Bátorfi Béla nevéhez köthető cégekek – írta az Átlátszó.hu.

A pénzeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen (NFÜ) keresztül fizették ki Bátorfi érdekeltségeinek, és a pályázatok többségéről az után döntöttek, hogy Orbán Viktor Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkáron keresztül közvetlen irányítása alá vonta az NFÜ-t.

A választás előtti héten a kormányzati tartalékból is részesült a fogorvos egyik cége: a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő-, Kutató- és Tudástranszfer Központ Kft. 400 millió forintot kapott "a központ működéséhez kapcsolódó megalapozó kutatásokra". A cég három tulajdonosa közül az egyik Bátorfi Béla, a másik Szűcs Lajos.

Ők ketten többször is pályáztak az NFÜ-n keresztül kiosztott támogatásokra, és 2012 közepe óta összesen 2,2 milliárd forint állami és uniós támogatást nyertek el – írta az Átlátszó.

Az első támogatást, 5 millió forintot 2012. júniusban kapta a Bátorfi és Társa Fogászati Kft. "innovációs eredmények hasznosítására".

2013. márciusban közel 1,3 milliárd forintot ítélt meg az NFÜ a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő-, Kutató- és Tudástranszfer Központ Kft.-nek önmaga és a Nemzetközi Allergiaközpont létrehozására. Ez a projekt idén nyár végén le is zárulhat.

2013. novemberben Bátorfi egy másik érdekeltségének, a Malév Air Tours Kft.-nek kedveztek 56 millió forinttal, amelyet "komplex fejlesztésre" költhetnek el. Ekkor már Orbán Viktor közvetlen irányítása alá tartozott a kifizető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

2013. december 17-én a Bátorfi-Szűcs-féle OTI Zrt. is kapott 173 millió forint támogatást ugyanezen az operatív programon belül.

2013. december 18-án az OTI Zrt. újabb 249 millió forinthoz jutott, de más operatív programból és más címen.

Szintén december 18-án a Malév Air Tourst is megtámogatták 137 millió forinttal, hogy utaztatás-ügyviteli portált hozhasson létre.

Szintén december 18-án ítéltek meg 248 millió forintot a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft.-nek.

Az Átlátszó számítása szerint a Bátorfi- és Szűcs-érdekeltségeknek 2012 közepe óta megítélt NFÜ-s pénzek végösszege 2,2 milliárd forint. A kormányzati tartalékból kiosztott pénzzel együtt pedig 2,6 milliárd forintra jön ki az összeg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Sok budapestit húztak már le százezrekkel, ezzel az új trükkel

Sok budapestit húztak már le százezrekkel, ezzel az új trükkel

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára