szerző:
Nagy Gergő

Egy csavarhúzóval alig négy nap alatt össze lehet szerelni és négyzetméterenként 200 euróba kerül. Na vajon mi ez? Nem, nem egy Ikea-bútor, hanem egy ház, mégpedig egy igen kedvező energiafogyasztással rendelkező épület. A dél-franciaországi Marseille-ben működő Multipod Studio már két éve azon dolgozik, hogy a könnyűszerkezetes épületkonstrukciót tökéletesítsék, egyelőre ugyanakkor még csak két épületet sikerült felhúzniuk. A hvg.hu a koncepció egyik megálmodójával, Corentin Thiercelin építésszel készített interjút.

hvg.hu: Tényleg egy csavarhúzóval fel lehet húzni az építészstúdiójuk által tervezett házat?

Corentin Thiercelin: Így van, tényleg egy csavarhúzóval – nagy segítség, ha elektromos – fel lehet építeni a házat akár négy nap alatt és semmilyen speciális tudásra nincs hozzá szükség. A faszerkezetek is méretre vágva érkeznek, ha esetleg igazítani kell a hosszúságot, akkor körfűrészt használunk.

hvg.hu: Hogyan pattant ki a fejükből ez az ötlet? Mi inspirálta Önöket a koncepció megalkotásakor?

C. T.: Alapjaiban az épületek külső hőszigetelése fogott meg minket, elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan lehetne úgy megvalósítani egy épületet, hogy annak felépítéséhez tulajdonképpen csak hőszigetelő elemekre és egy faszerkezetre legyen szükség. Az energiafelhasználás csökkentése különös jelentőséggel bír, mivel a globális energiafelhasználás 28 százaléka a fűtéshez köthető, a háztartások kiadásai között is előkelő helyen szerepel ez a tétel.

Egy elektromos csavarbehajtó elég a ház összeállításához
©

A projekt két éve indult, akkor láttunk hozzá a koncepció kidolgozásához. Jelenleg két épületet húztunk fel, az egyik az építészstúdiónk irodája, a másik pedig a PopUp-House prototípusa.

hvg.hu: Miben különbözik a PopUp-House koncepciója a többi alternatív építkezési koncepciótól, miben különleges a megoldásuk? El tudná mondani, hogy pontosan milyen anyagokat használnak?

C. T.: A koncepció az építés folyamata miatt különleges. A szigetelésre használt anyag elsősorban expandált polisztirol (EPS), ez egy kedvező árú hőszigetelő anyag. A polisztirolhoz grafitot adunk hozzá, ami a hősugárzás egy részét visszaveri, és 20 százalékkal nagyobb hatásfokú hőszigetelést lehet így elérni, mint a normál fehér EPS-sel. Minél nagyobb sűrűségű az EPS blokk, annél jobban szigetel, az összeszerelést azonban nagyobb sűrűség nem befolyásolja, hiszen így is nagyon könnyű marad az elem. Ez az igazi (szabadalmaztatott) innováció a koncepcióban, ez teszi a többi építőanyagtól, készházas alternatívától különbözővé megoldásunkat. A PopUp-House koncepció ugyanakkor nem zárja ki más anyagok használatát sem, ilyen például a kőzetgyapot.

A szerkezethez laminált furnérfát használunk, ezt az anyagot általában olyan helyen alkalmazzák, ahol nagy teljesítményre van szükség, illetve erős mechanikai hatásokat is ki kell bírnia az anyagnak, ráadásul könnyebb, mint a fém, vagy a beton. Mind a szigetelőanyag, mind a furnérfa rendkívül ellenálló az égéssel szemben is.

Az épület összeállítása történhet csavarozással, így az elemeket később szét lehet szedni, és a házat esetleg máshol felépíteni, vagy poliuretán habbal is egymáshoz lehet ragasztani az elemeket. Az épület szilárdságát pedig maga a fa struktúra adja, akár emeletes házat is lehet így építeni, minden csak a fa elemek szélességén, vastagságán múlik. Négy-öt emeletes épületeket ugyanakkor minden bizonnyal igen komplikált lenne e koncepció mentén megépíteni, ezt még nem is próbáltuk ki.

A koncepció egy teljesen új megoldás a passzívházak építésére, még ha az épület kívülről teljesen úgy is néz ki, mint egy hagyományos ház. Az általunk kidolgozott megoldás ugyanakkor megfelel a passzívházak energiafelhasználási követeIményeinek (15kWh/négyzetméter/év). Az épület külsejét különböző anyagokkal lehet burkolni, ilyenek lehetnek például fémlapok, egyfajta cementkeverék is, ám fontos, hogy legyen egy külön szellőzőréteg is a végső burkolat alatt. A tetőre is különböző megoldásokat lehet alkalmazni: lapostető esetén például különböző hajlékony anyagok jöhetnek szóba (PVC például), a megfelelő szigeteléssel pedig "zöldtetőt" (növényekkel teli felületet) is ki lehet alakítani, de lehet hagyományos sátortetőt is építeni a megszokott cserepezéssel, zsindelyekkel.

Az egész fal egy hatalmas szigetelőanyag
©

A terek belső burkolása során is a legtöbb hagyományos beltéri anyag használható: padlószőnyeg, parkettázás, PVC. A falakon érdemes sínre felülő panelekkel kialakítani a belső teret. A sínes megoldás ráadásul egyszerűbbé teszi a vezetékek beépítését is, amit az is megkönnyít, hogy a falakba forró drótvágással könnyen átjárókat lehet teremteni. A falak szilárdsága eközben abban sem különbözik a hagyományos építőanyagoktól, hogy például ugyanúgy lehet polcokat helyezni rájuk.

hvg.hu: Mennyiért lehet felhúzni egy 70-80 négyzetméteres házat?

C. T.: Pontos összeget nem tudunk mondani, ám a szerkezet felépítése 200 euró (jelenleg körülbelül 60 ezer forint) körül van négyzetméterenként, munkadíjjal együtt, így egy 70-80 négyzetméteres lakóház szerkezetkészre építése 14-16 ezer euróból kijön. Erre ugyanakkor még rájön például a vízzáró szigetelés, a külső és belső tér kialakítása, az elektromos és egyéb vezetékek behúzása, a fűtés kialakításának a költsége.

hvg.hu: Mennyi megrendelés érkezett be eddig önökhöz, egyáltalán vannak érdeklődők? Mennyi prototípust építettek fel eddig?

C. T.: Sok magánszemély és ipari szereplő is érdeklődik a koncepció iránt, ám jelenleg még csak a koncepció megvalósításának a szintjén vagyunk. Felépült egy prototípus és azon igyekszünk kidolgozni a legjobb megoldásokat.

A szerkezetet rétegelt lemez alkotja
©

hvg.hu: Ha már két éve kialakult ez a koncepció, és van felépült prototípus is, akkor miért nem elérhető még a vásárlók számára a piacon?

C. T.: Ez a két év arra kellett, hogy teljesen kifejlesszük az elgondolásunkat, megtaláljuk a legmegfelelőbb anyagokat, felépítsünk létező struktúrákat, és azokat teszteljük is. Ráadásul a két, már létező épület felépítésének megszervezése sem ment egyik napról a másikra, de most már nem vagyunk messze a piacra lépéstől.

hvg.hu: Kik lehetnek a fő célközönség, akiknek el lehetne adni ezt az építkezési módot? Magánszemélyek, cégek, önkormányzatok?

C.T.: Leginkább magánszemélyek és építőipari cégek megnyerése lehet a fő csapásirány. Ugyanakkor szinte bármilyen építési stílusban lehet ebből a koncepcióból építkezni, akár a klasszikus, vagy kortárs építészetre gondolunk. Fontos kiemelni, hogy ideigelenes installációk elhelyezésére is kiváló ez a megoldás, hiszen az épületet például egy kiállítás után szét lehet szedni és máshol felépíteni. A konstrukciót emellett úgy terveztük meg, hogy az esetleges földrengéseknek is jól ellenálljon, így természeti katasztrófák esetén és az alacsony árnak köszönhetően hamar fedélt lehet biztosítani azoknak, akik elvesztették otthonukat.

Kívülről egy modern épület benyomását kelti
©

hvg.hu: Forradalmasíthatja az építőipart ön szerint ez a koncepció?

C. T.: Minden bizonnyal változást hozhat az építőipari szereplők és az átlagemberek gondolkodásmódjában ez az újítás, hogyan is képzelnek el egy adott ingatlant, illetve építkezést. A fő cél ugyanakkor az, hogy új alapokra helyezzük a háztartások energiafelhasználását a passzívházaknak egy teljesen új építési módszerével.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

1,5 millióért sokkal szebb Bentley Flying Spurt lehet kapni

1,5 millióért sokkal szebb Bentley Flying Spurt lehet kapni

Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

Drón okozott gondot Ferihegyen, korlátozni kellett a forgalmat

Drón okozott gondot Ferihegyen, korlátozni kellett a forgalmat

Állítják, nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban

Állítják, nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát