szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem mondják meg, mert szerintük nem látnak el közfeladatot.

Az Átlátszó azt kérdezte a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamarától, hogy 2012-ben és 2013-ben hányan fizették be a kötelező kamarai hozzájárulás összegét (évi 5000 forint), valamint azt, hogy az így befolyt összeget mire költötték el. A BKIK arrogáns levélben válaszolt, hogy ezt nem mondják meg, mert nem látnak el közfeladatot.

Parragh Lászó, a BKIK elnöke, háttérben egy nyúl
©

2012. január 1-jétől kötelező „kamarai hozzájárulást” fizetni a gazdasági kamarák részére. A hozzájárulás nem tagdíj, kötelező kamarai tagság sincsen, ezt a pénzt mégis minden gazdálkodó szervezet köteles befizetni. A KSH szerint az országban 2013 decemberében 600 346 gazdasági társaság működött, de nemcsak nekik, hanem az egyéni cégnek, az egyesülésnek, egyes jogi személyek vállalatának, a leányvállalatnak, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepének, a lakásszövetkezet kivételével a szövetkezetnek, és a legtöbb egyéni vállalkozónak is fizetnie kell az 5 ezer forintot a Parragh László vezette BKIK-nak. A pénzből 3 milliárd forint folyik be a kamarákhoz országosan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!