szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akadoznak a tárgyalások a nehéz anyagi helyzetben lévő olasz Alitalia és az abu dzabi székhelyű állami Etihad légitársaság között egy lehetséges részesedésvásárlásról - írta csütörtökön a Reuters hírügynökség az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva.

James Hogan, az Etihad vezérigazgatója és Matteo Renzi olasz miniszterelnök a múlt héten tárgyalásokat folytatott, amelyen elhangzott, az Etihad 500 millió eurót fektetne az Alitaliába, ezért cserébe 49 százalékos részesedést és kétezer fős létszámleépítést vár el - írta a Reuters. Az Il Messaggero című napilap viszont 3 ezer fős leépítésről tud. Az Alitaliánál jelenleg 14 ezren dolgoznak.

A hírügynökségnek egy emirátusi, az ügyet jól ismerő forrás azt mondta, bár a tárgyalások megakadni látszanak, az olasz kormány tisztában van azzal,  milyen fontos az Alitalia megmentése, ezért minden megtesz a megállapodásért. Februárban Gabriele del Torchio, az Alitalia vezérigazgatója azt közölte, hogy közel állnak a megállapodáshoz, az Etihad akár 40 százalékos részesedést is vásárolhat.

A római Fiumicino repülőtérről üzemelő Alitalia legutóbb 2013 októberében kért csődvédelmet, miután 294 millió eurós veszteséget és egymilliárdos adósságot jelentett. Akkor 500 millió eurós mentőcsomagot juttattak az Alitaliának.

2009-ben az akkor még állami tulajdonban lévő cég szintén csődvédelembe menekült. Akkor olasz befektetők egy csoportja és az Air France-KLM-csoport mentette meg, cserébe a francia-holland társaság 25 százalékos részesedést szerzett. Az októberi tőkeemelésben viszont már nem vett részt, ezért tulajdoni része 7 százalékra esett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában