Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A startup ökoszisztéma két jeles alakja, az iparág meghatározó piaci szereplőinek – a vállalkozóknak és a kockázati-tőkéseknek – érdekeit képviselve néztek szembe egymással tegnap, a Design Terminálban.

Még március végén, egy Facebook bejegyzés nyomán, pontosabban azt kommentelve szólalkozott össze a Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő azóta leköszönt vezére, Oszkó Péter és a befektetésre érdemes vállalkozásokat felkutató TractionLabs vezetője, Kádas Péter, aki emellett az állam által támogatott, az iparág felvirágoztatásáért létrehozott Budapest HUB munkacsoport tagja is. A bejegyzést a közösségi oldalról azóta eltávolították – bár az Insiderblogon olvasható egy igen csak szubjektív összefoglaló – de az akkor hirtelen reagálóknak köszönhetően asztalhoz sikerült ültetni a bimbódzó magyar startup ökoszisztéma két közismert szereplőjét.

A korábbi vita abból pattant ki, hogy Oszkó Péter nehezményezte, hogy az egyik, állami hátszéllel rendezett startup eseményre, aminek témája Budapest iparági régiós vezető szerepének 2020-ig való elérése volt, a kockázati-tőkések oldaláról senkit nem hívtak meg. Ellenben a befektetőknek korábban szervezett VC Summit-ra meghívott Kádas Péter nem átallotta dilettánsnak beállítani az uniós Jeremie pénzek felett rendelkező kockázati tőkéseket.

Oszkó miután – megelőzve a leköszönésére vonatkozó kérdéseket – tisztázta, hogy valamilyen formában továbbra is részt vesz és támogatja a Portolion munkáját, megvédte a kockázati tőkéseket, akik szerinte valóban kevés tapasztalattal rendelkeznek startupok terén, hiszen a válság hatására a pénzügyi szektorból, és az ingatlan szférából eveztek át, ellenben komoly befektetői gyakorlat van a hátuk mögött. Véleménye szerint azért ők kerültek ebbe a szerepbe, mert egyedül ők tudták az uniós Jeremie pénzek elnyeréséhez szükséges 30 százalékos önrészt biztosítani, és a szektor más szereplőihez hasonlóan az elmúlt öt évben sokat fejlődtek.

Kádas azzal érvelt, hogy állami döntés volt, hogy a pénzvilág volt szereplői kezébe került a pénz, ő a kockázati tőke milliárdok kiosztása feletti hatalmat inkább vállalkozók kezébe adta volna, hiszen ők tudnak vállalkozói fejjel gondolkozni. Oszkó abban egyetértett, hogy ha külföldi példákat nézünk, ott a befektetők és a kockázati tőkét kezelő alapok az ökoszisztémában különböző szereplők, amíg Magyarországon ez egy és ugyanaz, holott a külföldi példa nyilvánvalóan hatékonyabb. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Portfolionnál nem csak befektetéseket hajtanak végre, de különböző szolgáltatásokkal, tanácsadással is segítik a startupokat, hiszen a teljes infrastruktúra fejlesztése, támogatása a szektor szereplőinek közös érdeke.

Kádas abban látta a befektetési gyakorlat egyik fő problémáját, hogy olyan, már piacképes, bevált termékkel rendelkező és fejlett fázisban lévő cégekbe akarnak fektetni, ahol már csak a még nagyobb piac elérése a cél, csakhogy ezekből kevés van, ráadásul ezekért már a külföldi alapkezelőkkel is meg kell küzdeni. „Kisebb befektetésekre van szükség, korábban. Egymillió eurós input helyett, 20-szor 50 ezer eurós tőkeinjekciókra van szükség” – mondta a TractionLabs vezetője. Ebben Oszkó is egyetértett, és fel is hozta példának, hogy az alapkezelők közül egyedül a Portfolionnak van magvető alapja, ami pont ezt célozza. Azért fontos a seed fázisban lévő cégek finanszírozása – a remélt későbbi hozam mellett – mert ez elősegíti a szektor fejlődését is.

Kádas kritizálta továbbá a lassú döntéshozást is, olykor egy évig is elhúzódnak a tárgyalások vállalkozó és tőkés között, mire eldől, hogy befektetnek-e a cégbe, vagy sem. „Ezek startupok, az ötletgazdák befektetés nélkül két hónap múlva éhen halnak” – hangsúlyozta a gyors döntések fontosságát Kádas, majd hozzátette, hogy itt nem időtlen befektetési lehetőségekről van szó, pár hónap alatt széteshet az ötlet mögött álló csapat, elmúlik a lehetőség. „A TractionLabs-nél mi a zsokéra fogadunk, nem a lóra” – hangsúlyozta a jó csapat súlyát egy startup ötlet kiválasztásakor.

„Kicsit leegyszerűsítve, egy dolgot keresünk egy csapatban: az önismeretet. Ha leülünk tárgyalni egy startuppal igazából két dologra vagyunk kíváncsiak: hogy mihez értenek, és hogy tudatában vannak-e annak, hogy mihez nem értenek” – csatlakozott Kádas véleményéhez Oszkó, miszerint egy jó összetételű csapat, ígéretesebb lehet magánál az ötletnél is. De azért nem szabad elbizakodottnak lenni, mindketten osztották azt a véleményt, hogy a „sok tehetséges magyar fiatal” frázis csak egy mítosz, „ráadásul egy régi mítosz, ami még rosszabb. Tehetséges fiatalok mindenhol vannak, kár hitegetni magunkat.” A magyarok általánosságban csekély kockázatvállalási hajlandóságára Kádas találóan csak annyit mondott: „Ha megpróbálod, veszíthetsz, ha nem próbálod meg, veszítettél.”   

Az előzmények alapján méltán parázs vitára készülő publikum csalódottnak érezhette magát, miután az egymásnak esés helyett – majdnem hogy - egymás nyakába borulással, és nagy egyetértéssel végződött a vita. A két szakember szerint ahhoz, hogy a régióban vezető szerephez jusson Budapest, most kell beazonosítani és megoldani a problémákat. Oszkó például felvetette, hogy vajon mi jön a tőkepiacon 2015 december 31. után, amikorra a Jeremie támogatásokat ki kell helyezniük az alapkezelőknek? Hirtelen halál és hosszú fagyos tél?                

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen