szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 10 millió 750 ezer forint bírságot szabott ki két vállalkozásra egységes, komplex és folyamatos jogsértés elkövetése miatt, amiért azok a Mátrai Erőmű Zrt. (Mert) pályázatain, valamint az Árpád-Agrár Zrt. pályázatán indulva egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot - közölte a versenyhivatal hétfőn.

A hivatal a Mert bükkábrányi és visontai bányáiban geofizikai mérések elvégzésére, az Árpád-Agrár Kft. hévízi kutak komplex vizsgálati mérésére kiírt pályázatán vizsgálta a Geo-Log Környezetvédelmi és Geofizikai Kft. és a Geoservice Geofizikai, Geológiai és Kútszelvényező Kft. magatartását.

A GVH megállapította, a Mert visontai és bükkábrányi bányáira 2009-2011 között kiírt pályázataihoz a Geo-Log és a Geoservice átfogó, a pályázatokon történő árrögzítést és piacfelosztást célzó tervet készített. A két vállalkozás megállapodása arra irányult, hogy felváltva nyerjék a Mert pályázatait, így fenntartották a korábban kialakult területi felosztást.

A bizonyítékok alapján a Geo-Log és a Geoservice egyeztették áraikat, mert az ajánlatkérő a kérdéses munkák elvégzésével az alacsonyabb áron vállalkozót bízta meg. A megállapodás értelmében a Geo-Log a visontai bánya, míg a Geoservice a bükkábrányi bánya területén elvégzendő munkákra ajánlott alacsonyabb árat. Ennek érdekében a pályázatok beadási határideje előtt felvették a kapcsolatot egymással és egyeztették az ajánlati árakat.

A GVH megállapította, hogy a két vállalkozás az egyeztetéseket 2009-től kezdve azonos módon folytatta valamennyi jogsértéssel érintett projektben. A feltárt jogsértések elkövetéséért a Geo-Logot 3,530 millió forint, a Geoservice-t pedig 4,41 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A GVH e vállalkozásokkal szemben az engedékenységi politika keretében csökkentette a bírság összegét.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a Geo-Log és a Geoservice az Árpád-Agrár Zrt. 2009-es hévízkutak komplex vizsgálati mérésére lebonyolított pályázata során egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot, a jogsértés miatt a Geoservice-t az engedékenységi politika keretében alkalmazott bírságcsökkentés mellett 2,81 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, míg a Geo-Loggal szemben mellőzte a bírság kiszabását.

A versenyhivatal rendelkezésére álló bizonyítékok alapján nem állapítható meg a Mélyfúrási Információ Szolgáltató Kft., a Geo-Genesis Műszergyártó- és Kutató Bt. és Musitz László egyéni vállalkozó jogsértése a Mert 2007-2008-as és 2012-es visontai és bükkábrányi bányáira kiírt pályázatokon, ezért az ezekkel kapcsolatos eljárást a GVH megszüntette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést

A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint