szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 22,5 millió forint bírságot szabott ki az AXA Biztosítóra, két volt vezető tisztségviselőjét pedig 1-1 millió forintra büntette az életbiztosítási szerződéseket kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer hiányosságai és más jogszabálysértések miatt. A biztosító szeptember végéig köteles kijavítani a megállapított hiányosságokat.

Megbírságolta az AXA Biztosítót az MNB, miután átfogó vizsgálatot folytatott le a társaságnál és jelentősebb jogszabálysértéseket is feltárt – írta közleményében a jegybank.

A vizsgálatba – amely többek között a társaságnak az időközben visszavont engedélyű Global Life Broker (GLB) biztosítási alkusszal való együttműködésére is kiterjedt – bevonta a biztosító korábbi vezérigazgatóját és egyik volt vezérigazgató-helyettesét is, miután egyes jogszabálysértések vonatkozásában személyes felelősségük lehetősége is felmerült.

Az MNB vizsgálata megállapította, hogy az AXA Biztosító életbiztosítási szerződéseit kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere nem zárta ki az utólagos kézi módosítások lehetőségét, 2012 végéig pedig lényegében szabályozatlanul és ellenőrizetlenül történhettek manuális módosítások a biztosító rendszereiben.

Ennek következtében fordulhatott elő az is, hogy a biztosító informatikai rendszerében kézzel változtatták meg egyes, a GLB által közvetített és díjnemfizetés miatt már megszűnt életbiztosítási szerződések hatályossági állapotát. Ez azért történt, hogy a szerződések megszűnését ne rögzítsék, és így a GLB-nek ne kelljen a megszűnt szerződések után előzőleg kapott jutalékot visszafizetnie.

Az ellenőrzési rendszere nem támogatta az AXA Biztosítót abban sem, hogy kockázatelbírálása során kiszűrje a tényleges biztosítási vagy megtakarítási céllal nem rendelkező ajánlatokat a befektetési célú életbiztosításoknál. Így fordulhatott elő, hogy a GLB által közvetített szerződések egy jelentős részében maguk a biztosításközvetítők szerepeltek szerződő félként, akik a – jelentős, több esetben havi 500 ezer forint feletti összegű – biztosítási díjakat a biztosító által fizetett közvetítői jutalékból fizetve mesterségesen növelték, illetve tartották fenn a biztosítónál lévő biztosítási állományukat.

Ezek miatt, illetve a vizsgálat során feltárt további jogsértések miatt az MNB határozatában 20 millió forint felügyeleti és 2,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az AXA Biztosítóra, és szeptember 30-ig kötelezte a megállapított hiányosságok kijavításának igazolására.

A vizsgálatba bevont két volt vezető tisztségviselőt a jegybank 1-1 millió forint személyi bírsággal sújtotta, miután a vizsgálat eredményei alapján a fenti jogszabálysértések miatt személyes felelősség terheli őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin: A kapcsolati erőszak áldozatainak van kitől segítséget kérniük

Novák Katalin: A kapcsolati erőszak áldozatainak van kitől segítséget kérniük

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo