Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?

Az ellehetetlenülés szélére került a Mandula Petrát és Czink Melindát is felnevelő népligeti teniszklub. A tulajdonosok állítják, a szomszédos lakóparkot fejlesztő cég egyenesen hadjáratot folytat ellenük. A kőbányai polgármesternek is otthont adó lakópark tulajdonosának, Tamás Lászlónak láthatóan nagy befolyása van, ami nem is olyan meglepő, hiszen tagja a főváros gazdasági bizottságának is.

Nagy változások előtt áll a Népliget: “A kormányzati ciklus végére rendbe kell tenni” – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos. Fürjes Balázs szerint tarthatatlan a park állapota: “ez Budapest legnagyobb zöldterülete, de nem merjük odaengedni – még nappal sem – a gyerekeinket, sőt mi sem merészkedünk be a Népliget jelentős részére, mert leginkább büntetőjogi kategóriákkal írható le, ami ott történik”.

Markolóval próbálták betemetni

Hasonló véleményen van Gödry Ádám, a Népligetben üzemelő Ábris Teniszakadémia és Sportközpont vezetője is, bár ő nem a közbiztonságban érzékel visszásságokat, szerinte váratlan módon, a szomszédos Taraliget lakóparkot fejlesztő cég fenyegeti az intézmény működését. „Először levélben szólítottak fel minket, hogy hagyjuk el az ingatlant 30 napon belül. A levélben indoklás nem szerepelt, de a nyomaték kedvéért elzárták a csatornát, és elvágták a villanyvezetéket is, a közművek ugyanis a lakópark területén haladnak végig” – mondja Gödry, majd Simon Tibor, az intézmény jogi képviselője hozzáteszi: „Ügyfeleim a mai napig nem értik, hogy miközben 2002-től jogerős engedélyeik vannak, és jogszerűen jutottak az ingatlanhoz a privatizáció során, miért kellene azt nagy hirtelen elhagyniuk.”

A legdurvább történet Simon szerint az volt, amikor elzárták a szennyvízelvezetést, ezért az iskola és a teniszklub zavartalan működését biztosítandó, egy biotartályt készültek beüzemelni, de a tartálynak szánt gödör kiásásakor egy markológép jelent meg, és a kerítésen kívülről próbálta szabotálni a munkálatokat. A biotartály végül megépült, és ismeretlen tettes ellen eljárás indult.

A Népliget Kőbányai úti oldalán működő teniszklubot az Altisz Alapítvány üzemelteti, aminek jogelődje 1996-ban 50 éves használati jogot kapott a területre. Az elmúlt években létrehozott közhasznú alapítvány gondozásában működik egy sportcentrum és egy iskola is. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium mintájára létrehozott alapítványi iskolával így ki tudják szolgálni a sportolók komplex igényeit is. „A területen álló építmény és a benne működő iskola a kezdetektől fogva minden szükséges engedéllyel rendelkezett (jogerős építési- és használatbavételi engedély, oktatási és működési engedély), több mint 10 éve zavartalanul üzemel, miközben az Ábris Teniszakadémia és Sportközpont olyan sportolókat nevelt ki, mint Mandula Petra vagy Czink Melinda” – mondja Gödry, aki méltatja a gimnáziumot is: „90 százalék feletti a felsőoktatásba felvettek aránya, akik közül többen ösztöndíjjal az Egyesült Államokban folytatták tanulmányaikat.”

A boldog és eredményekben gazdag éveket 2012-ben zavarták meg szerintük támadások. Mint mondják, történt mindez hatósági bejelentések formájában, amik mögött Gödryék szerint egyértelműen a Taraliget lakópark fejlesztői állnak. A fenyegetések után – állítják – jöttek a "szabotázsakciók": először a már említett szennyvízcsatorna dugult el, amit hiába próbáltak orvosolni, miután a csőgörény is beletört, vízügyi szakemberek is úgy vélekedtek, hogy azt szándékosan tömíthették el, a lakópark üzemeltetői azonban nem járultak hozzá, hogy a Taraliget területén ássanak. Így a csatornadíjat továbbra is fizetik, miközben a nem minden nehézség nélkül felépült biotartályt használják, amit heti egyszer, olykor kétszer ürít a szippantós kocsi.

Ezt követően ismeretlen tettesek elvágták a telefont és az iskola áramát biztosító vezetéket is, szintén a Taraliget lakópark területén, ahová csak akkor engedték be az ELMŰ szakembereit, miután Gödryék rendőri támogatást kértek. Emellett az intézmény működésének ellehetetlenítése céljából szinte az összes hatósági fórumhoz bejelentést intéztek, jelenleg is több per folyik az iskolát és sportpályát üzemeltető Altisz Alapítvány ellen. A tulajdonos Gödry Ádámnak egy informatikai cége van, amiből finanszírozni tudja az alapítvány jogi védelmét.

„A cégemnél nem volt ügyvédem, most kettőt is foglalkoztatok, csak hogy állni tudjam a jogi eljárások költségét. Ennek eredménye is van, a gimnázium jogtalan üzemeltetésével kapcsolatban folyó államigazgatási eljárásból az iskola ellen beadványokat előterjesztő Tara Kft.-t ügyfélképesség hiányában kizárták, így az tovább működhet, de a folyamatos jogi hercehurcák rengeteg pénzt emésztenek föl. Mivel mind az iskola, mind a teniszklub nonprofit tevékenységet folytat, saját cégem tartalékait emésztem föl. A teniszklubnak ugyan vannak fizető vendégei is, de mióta elfajult a helyzet, ők is inkább odébbállnak” – panaszkodik Gödry. Simon szerint az ügyfeleit ért támadássorozat azért is furcsa, mivel tíz évig nem érkezett semmilyen panasz az itt működő intézményekre. Az ismeretlen tettesek és az atrocitások érdekes módon a luxuslakópark megjelenésével együtt jöttek.

Kegyelemdöfés

A legutóbbi "támadás"  idén május elején történt – állítják Gödryék –, amikor is a Kőbányai útról az iskoláig tartó közforgalmi gyalogos utat kerítéssel teljesen lezárták. (A Kőbányai útról a Népligetbe vezető Kismartoni utat betonelemekkel már korábban eltorlaszolták.) Az intézmények jogi képviselője szerint a gyalogos utat, bár az magántulajdonban van, egy hatályos helyi rendelet értelmében csak éjszakára lehetne lezárni.

Megkérdeztük a lakópark portását, aki szerint azért zárták le a gyalogátjárót, mert rendszeressé váltak a betörések: "A gyalogátjáróra néző erkélyekről többször eltűnt bicikli, ruhadarabok, egyéb értéktárgyak" – mondja a Taraliget lakópark portása, majd hozzátette, hogy hallott a teniszklubot érintő ügyekről, de nem tud róla semmit, "ez a tulajdonosokra tartozik".

Ami az útlezárás illeti, a Katasztrófavédelemi Hatóság határozatban erősítette meg, hogy az iskolához bejutást a közúton biztosítani kell, jelenleg így ugyanis nemcsak az iskolába nem lehet bejutni, de a Népligetbe sem a korábban szabad útvonalakon. Bár a közparkba nem lehet autóval, motorral behajtani, a határozat és a vonatkozó rendelet szerint a bejutást a Népligetben működő intézményekhez biztosítani kell.

„Korábban a Vajda Péter út felől is be lehetett hajtani, de először a Főkert helyezett el úttorlaszt virágcserepek formájában, majd a cserepeket betonelemek váltották. Most pedig az egyetlen autós megközelítési lehetőséget számolták fel” – ad hangot aggályainak Gödry. Nem tudja, milyen érdeke fűződhet a lakópark üzemeltetőinek az útszakasz lezárásához, de bármi legyen is az, máshol – például a Margitszigeten – is működnek teniszklubok, ott is meg lehet oldani a bejutást: fel lehet húzni egy sorompót, és így csak az arra jogosultak mehetnek be. Az útlezárás azért különösen érzékeny csapás az intézményre nézve, mert így a szennyvizet nem tudják elszállíttatni, hiszen a szippantós autó nem tudja megközelíteni a biotartályt. Simon elmondása szerint a lezárás ellen minden lehetséges fórumon igyekeztek jogaikat érvényesíteni, eddig eredménytelenül.

Ezért a múlt hónap végén összehívtak egy sajtótájékoztatót, hogy a nyilvánossághoz forduljanak. Itt többek között jelen volt a Taraliget hat lakója is, akik szintén értetlenül állnak a történtek előtt. Gödry szerint egyértelmű, hogy a teniszklub területére fáj a foga a lakóparkot felhúzó fejlesztőnek: „Önerőből már nem sokáig tudunk védekezni, akkor kénytelenek leszünk továbbállni, és akkor aztán felőlem bevethetik kukoricával is a területet. Engem csak az bánt, hogy egy nonprofit szervezetnek ilyen szintű önbíráskodást kell elszenvednie egy demokratikus jogállamban.” Egy éve 300 – játékosok, edzők – aláírásával fordultak Tarlós István főpolgármesterhez, eredménytelenül.

©

Simon Tibor szerint a háttérben az áll, hogy Tamás László, a lakópark tulajdonosa ellenszolgáltatás nélkül szeretné magának megszerezni a teniszklub területét, ráadásul szerintük ezt a szándékát segíti a kőbányai önkormányzat és a  főpolgármesteri hivatal is, illetve az utóbbi alá rendelt Budapesti Közlekedési Központ is. Elmondása szerint, az is elég beszédes az ügyben, hogy a körülbelül félévente rendezett, hazai vagy nemzetközi teniszversenyek idejére hivatalos kérelmünkre soha nem kapnak parkolási lehetőséget, azaz közterület-használati engedélyt az oda érkező versenyzőknek, nézőknek. "Ezek a versenyek általában 3 naposak, és amíg más, hasonló jellegű budapesti rendezvények rendszerint kapnak ilyen közterület-használati engedélyt – ráadásul a legtöbb esetben jóval forgalmasabb helyeken – addig ide csak a hatóság emberi jönnek ki, hogy megbüntessék az itt parkoló autókat.

Megkérdeztük a X. kerületi önkormányzat polgármesterét, Kovács Róbertet is, aki történetesen éppen a Taraliget lakópark lakója, de eddig nem kaptunk választ tőle.

A lakópark már korábban is szerepelt a hírekben

A Népszabadság már korábban cikkezett a Taraliget lakóparkkal kapcsolatos visszaélésekről, mikor is az ingatlanfejlesztők a csatornaaknák áttervezésének és a kiviteli tervek módosításának több tízmilliós költségét a fővárossal fizetették meg, miközben a fejlesztés a lakópark tulajdonosainak zsebét szolgálta. A Népliget tőszomszédságában, gyakorlatilag magában a parkban felépített 432 lakásos Taraliget lakóparkot tulajdonló Tara Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője Tamás László egyben résztulajdonosa Budapest legnagyobb közparkjának is, és nem mellesleg tagja a főváros gazdasági bizottságának is. A Népligetből birtokolt 33 ezer négyzetméteres terület egykor a Ganz Sporttelephez tartozott. A területet eredetileg a Ganz-MÁVAG vagyonhasznosítására létrejött Speciál Rt. vitte be apportként az ide szállodát tervező Tomson Kft.-be. A X. kerületi önkormányzat azonban érvényes rendezési terv híján elvi építési engedélyt sem adott ki.

A Speciál erre pert indított, majd a Ganz Jármű Vagyonhasznosító Kft.-nek adta át a Tomsonnal szembeni követelését, amely később továbbadta azt egyik utódcégének, a Ganz Vagyonhasznosító (GV) Kft.-nek, amelytől végül a részben Tamás László tulajdonában álló Tara Kft.-hez került. Tamás Lászlónak pedig sikerült az, ami az időközben felszámolt Tomson Kft.-nek nem: építési engedélyt kapott a területre. A lakópark három ütemben épült fel. A lakások értékesítése ma is tart.

©

A cégvezetőt megkerestük, hogy véleményét kikérjük az ügyben. Munkatársai elkérték a hvg.hu munkatársának telefonszámát, mondván: Tamás László eldönti, akar-e nyilatkozni az ügyben. A hvg.hu azt kérte, múlt péntekig, június 13-ig jelezzenek vissza, a cikk június 18-i megjelenéséig azonban semmiféle válasz nem érkezett.

"Mérhetetlenül lesújtó lenne, ha előfordulhatna az, hogy egy agresszív magánérdek – magas politikai támogatással – szétrombolhatná mindazt, amit 15 évvel ezelőtt alapítóként megálmodtam, és az a közösség, amely mostanra kialakult – ide értve a gimnázium pedagógusait, diákjait, az edzőket és az ő szakmai munkájukat – ilyen méltatlan módon pusztulna el. Alapítóként az a cél vezérelt, hogy létrehozzunk egy, az élsportoló fiatalok speciális igényeihez, napi edzésprogramjaihoz igazodó magas színvonalú gimnáziumot, és őket anyagilag is és más módon támogassuk, segítsük felkészülésüket. A gimnázium épülete, a sportcentrum és a hozzá tartozó létesítmények piaci értéke körülbelül 500 millió forint, ezt a  beruházását teljes mértékben az alapítványom finanszírozta, amit most gátlástalan módon akarnak lerombolni" – összegzi a helyzetet Gödry.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Vasárnap felújítják a „post-Brexit’-tárgyalásokat

Vasárnap felújítják a „post-Brexit’-tárgyalásokat