szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Napi Gazdaság megszerezte azoknak a cégeknek a listáját, amelyek a legtöbb területalapú támogatást kapták 2013-ban. A listán több mint négyszáz cég szerepel.

A lista első helyén a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. szerepel, amely 15 185,5 hektár után 1057,8 millió forint támogatást kapott, a második helyen a Bóly Zrt. szerepel, a cég 14 274,6 hektár után 994,4 millió forintot kapott, míg a Lajta-Hanság Zrt. 10 298,8 hektár után 717,4 millió forint támogatást vehetett igénybe – derült ki a Napi Gazdaság szerint.

A sorban a következők a Dalmand Zrt., amely 609,9 millió forint, az Agroprodukt Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt., amely 586 millió forint és a Körös-Maros Nemzeti Park, amely 585 millió forint támogatást kapott tavaly.

A Mezőfalvi Mezőgazdasági Zrt. 547,2 millió, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 541,2 millió, az Enyingi Agrár Zrt. 511 millió, a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. 454 millió, míg a Kiskunsági Nemzeti Park 441 millió forint területalapú támogatást kapott az elmúlt évben.

lap felidézte, a kormány a pénteki ülésén úgy határozott, hogy az 1037 és 1200 hektár közötti birtokméret esetében a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatásának 5 százalékát, míg az 1200 hektárnál nagyobb üzemméret esetében az uniós dotáció 100 százalékát elvonja 2015-től.

A kormány számításai szerint a nagyüzemektől 20 milliárd forintot vonnak el ezáltal, amit az állattartók támogatására fordítanak, továbbá nemzeti forrásokkal hat év alatt 212 milliárd forint pluszforrást nyújtanak az állattartóknak. Ez az eddigi állattenyésztési támogatások megduplázását jelenti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi