szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem fogja automatikusan visszaadni a cégeknek az eddig ki nem fizetett, áfa után járó késedelmi kamatot. A pénzért egy cég sikeresen perelt az Európai Bíróságon, a többieknek is ezt az utat kell járniuk.

Hiába bukott a minap a magyar állam egy újabb komoly áfapert az Európai Bíróságon, a kormányzat nem fogja automatikusan odaadni a cégeknek a jussukat.

A perről és az ítéletről tegnapi cikkünkben számoltunk be. Az Európai Bíróság a magyar államot beperlő – egyébként azzal stratégiai szövetséget kötött – elektronikai autóalkatrészeket gyártó Delphi Hungary Kft.-nek adott igazat, és a magyar államot a késedelmi kamat megfizetésére kötelezte egy korábbi áfaperrel kapcsolatban. Ha a többi cég ráharap a mostani ítéletre, megrohanhatják a bíróságokat, adóhatóságot, és akár sok tízmilliárd forintot is szerezhetek a magyar államtól, írtuk.

A magyar kormány azonban megdolgoztatja őket a pénzükért, a Nemzetgazdasági Minisztérium reakciójából ez a következtetés vonható le. Vagyis: kérvényt kell majd írniuk, perelniük kell a pénzükért.

Az Európai Bíróság tagállami hatáskörbe utalta a korábban az uniós joggal ellentétesnek bizonyult áfavisszatartás miatti késedelmi kamatról való rendelkezést, vagyis a magyar bíróságnak kell döntenie a késedelmi kamatfizetés feltételeiről, esetleges mértékéről – kommentálta az MTI érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium a bírósági döntést.

A gazdasági tárca megjegyezte, hogy a felterjesztett ügy kapcsán az Európai Bíróság a kamatfizetés feltételeinek és a kamatszámítás módjának meghatározását tagállami hatáskörbe utalta, így a magyar bíróságnak kell döntenie a késedelmi kamatfizetés feltételeinek fennállásáról, illetve esetleges mértékéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Távozik a Commerzbank Magyarországról