szerző:
hvg.hu

A belépéstől az exitig jól nyomon követhető a kockázati tőke útja, de nem biztos, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hová kerül a sikeres exit után visszanyert, és a hozammal kiegészített összeg. Mivel egy tőkealap jobb esetben hosszabb ideig működik, mint egy befektetés időtartama, a sikeres exitek után visszanyert összegekkel általában el kell számolni a tulajdonos felé.

Egy tőkebefektetési alapot általában 6-10 évre hoznak létre, így közel egy évtized van a források kihelyezésére, és az elvárt hozam teljesítésére. Ugyanakkor egy kockázatitőke-befektetés aligha tart el 10 évig, az általános gyakorlat 3-6 év, de egy különösen sikeres befektetés akár ennél kevesebb idő alatt is bevonzhat egy potenciális vevőt. Nézzünk néhány példát!

A tőkealapot tíz évre hozták létre, és alapvetően négy-öt éves időtávra fektet be. Ilyenkor – még első éves befektetés esetén – az alap két befektetésének nem feltétlenül kell fednie egymást időben. Tehát miután sikeresen kilépett az egyikből, a hozammal növelt összeggel elméletileg finanszírozhatja a következőt. Nem minden tőkealapnál ez a gyakorlat, egyeseknél a cégekből kivont összeg automatikusan bekerül az elszámolásba. Ilyenkor nem szükséges azt figyelembe venni, hogy a kilépés után még mennyi idő van hátra az alap lezárásáig.

Mi történik azonban akkor, ha a tőkealapot nyolc évre hozták létre, befektetéseinek futamideje pedig szintén négy-öt év? Ilyenkor egy első éves befektetés esetén a sikeres exitig letelik az öt év, és ezután marad három év az alap lezárásáig. Ebben az esetben a vezetőségnek mérlegelnie kell. Ha az exit után visszanyert összeget befektetik, három évük marad az elvárt hozam teljesítésére, ami nagyobb kockázattal jár. Ezt a kockázatot csak a nagyon ígéretes vállalatoknál érdemes vállalni. Viszont ha nem kerül ilyen lehetőség az alap látókörébe, óvatosságból várhatóan nem fog új befektetést végrehajtani.

Természetesen a 6-10 éves működési időtartam lejártával nincs vége a történetnek, a tőkealapnak ugyanis lehetősége van meghosszabbítani a működését hasonló időtávra. Amennyiben úgy dönt, hogy nem hosszabbít, a rábízott összeget és a megtérülést visszajuttatja a forrásnak, vagyis a tulajdonosnak.

Az uniós forrásból származó kihelyezendő tőkét az Európai Bizottság határozottan kkv-fejlesztésre különítette el, tehát nem lehet más célra felhasználni a későbbiekben sem. A 2011-ben elindított Széchenyi Tőkebefektetési Alap megbízatása 2020 decemberéig szól. Akkor kell eldöntenie, hogy meghosszabbítja működését, vagy visszajuttatja a kapott pénzt a költségvetésbe. Ha a hosszabbítás mellett dönt, újabb tíz éve lesz az kkv-fejlesztésre szánt összegek kihelyezésére, azaz meghosszabbodik a tőkeprogram. Ha az alap – vagy a tulajdonosa – úgy dönt, lezárja az alap működését, akkor a felhalmozott pénz (a sikeres exitek összege) bekerül a költségvetésbe, ahol továbbra is kkv-fejlesztésekre kell felhasználni, még ha nem is kötelezően tőkebefektetés formájában.

A mérlegelésre az alapnak még elegendő idő áll rendelkezésére, elsődleges feladatként ugyanis 2015 végéig valamennyi magyarországi régióban ki kell helyeznie a rendelkezésére bocsátott 2-2 milliárd forintot, amelyből jelenleg már több mint 5 milliárd forint 40-nél is több vállalkozást segít, további 3 és fél milliárd forint befektetéséről pedig már megszületett a pozitív döntés valamelyik szakaszban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t