szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megtaláltuk a tökéletes munkahelyet, legalábbis geekeknek. Dél-Amerikában van és mivel 204 százalékkal nő évente a cég bevétele, folyamatos a terjeszkedés, így a munkaerő-felvétel is.

Két argentin fiatal – miután gyakornokoskodott olyan cégeknél, mint a HP az IBM és az Intel – ráébredt, hogy a nagy multiknál hiba van a munkamódszerekben. Olyan emberek osztják az észt a programozóknak és felügyelik a munkafolyamatokat, akik nem rendelkeznek a szükséges technológiai tudással. Ez aztán úgy felbosszantotta őket, hogy megalapították saját cégüket, a Project eMT-t, ami egy összehasonlító keresőoldal és úgy döntöttek, hogy saját munkamódszerükkel fogják üzemeltetni, projektmenedzserek nélkül. A szolgáltatás hat évvel később már elérhető Kolumbiában, Brazíliában, Mexikóban és Chilében is, a cégnek már 34 alkalmazottja van, és elérte az éves 204 százalékos növekedést.

Ezért nincs főnök

A nagy IT-cégeknél a hangsúly a gyorsaságon van – legalábbis a munkavégzés szempontjából – ezért a programozók a lehető leggyorsabban, silány munkát végeznek. Nem beszélve az állandó meetingekről, amelyek kettévágják a napot. Egy fejlesztőnek ugyanis négy folyamatos órára van szüksége, megszakítások nélkül, hogy igazán minőségi munkát tudjon végezni. Az ideális munkamenet, amellyel a maximális hatékonyság elérhető, reggel 9-től 1-ig, majd 2-től 6-ig tart. Ha például a főnök összehív egy 11 órai meetinget, amire ráadásul fel is kell készülni, rögtön tönkre vágja a délelőtti munkarendet: meg kell jelenni, üdvözölni kell mindenkit, majd miután lefutott, fel kell venni újra a fonalat. Gyakorlatilag ugrott a délelőtt.

Nincs iroda

Amikor a céget alapították, nem volt meg a lehetőségük, hogy irodát béreljenek. Aztán az első év után, a sikeres működés lehetővé tette, hogy kényelmes és minden igényt kielégítő irodába költözhessenek, ahol pingpongasztaltól kezdve a saját szakácsig, minden rendelkezésre állt. Csakhogy rá kellett jönniük, hogy bármennyire is jó az iroda, ha busszal, ha kocsival mennek, egy-egy órát felemészt a munkahely és az otthon közti ingázás, ami 22%-os időpocsékolás, és akkor a bérleti díjról és az utazási költségről még szó sem esett, de a legrosszabb mégis az ezzel járó pszichológiai és mentális fáradtság volt. Így aztán úgy döntöttek, hogy legjobb, ha mindenki otthonról dolgozik.

Négynapos munkahét

A rövidebb munkahetet alig két éve vezették be, és rendkívül jó döntésnek bizonyult az alapítók szerint. A több nem minden esetben jelent jobbat, a programozói szakma pedig pont ilyen. Itt kevésbé a mennyiség, mint inkább a minőség számít. A cél, hogy a fejlesztők motiváltak legyenek, amihez az kell, hogy szeressék, amit csinálnak. Ráadásul a négynapos munkahéttel a legjobb programozókat sikerült elcsábítani a munkaerőpiacról, hiszen egy szint után a pénz kevésbé motiváló erő, egy plusz szabadnap a héten a családdal viszont annál inkább.

A folyamatok bevezetésének részletes leírását a QUARTZ-on olvashatja.

Az ön cége sikeres? Ossza meg velünk sikertörténetét, és mi megírjuk! Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy megkereshessük.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!