szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Negyven százalékban uniós támogatásból hoztak létre egy hatmilliárd forintos fejőházat Károlyházán, ám a Simicska-Nyerges érdekeltségbe tartozó cég vezetője a megnyitóünnepségen keserűen nyilatkozott arról, hogy a nagybirtokok területalapú támogatásának megvonása miatt milliárdos kieséssel számolnak. A helyszínen volt egy államtitkár is.

Bírálta a Simicska-Nyerges birodalom egyik cégvezetője a kormány azon korábbi döntését, amely szerint a nagybirtokoktól megvonják a területalapú agrártámogatást. A bírálat ráadásul a gyáravatón történt, amelyen Nagy István földművelésügyi államtitkár is részt vett.

Az MTI a cégvezetű közleményéről számolt ugyan be, de a Hír TV anyaga szerint a szemrehányás elhangzott azon a mai üzemavatón a cégvezető által tartott nyitóbeszédben.

A Lajta-Hanság Zrt. károlyházi tehenészeti telepén a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort-csoport adott át egy automatizált, körforgó rendszerű fejőházat. A 6,1 milliárd forintos beruházás költségeinek 40 százalékát uniós forrásból, a fennmaradó hányadot önerőből fedezték. Preiner József, a Lajta-Hanság Zrt. vezérigazgatójának közlése szerint az 50 férőhelyes körforgó rendszerű fejőház lehetővé teszi, hogy a károlyházi tehenészeti telep termelékenysége a másfélszeresére növekedjen, hiszen egy óra alatt akár 300 állatot is meg tudnak így fejni.

Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója viszont a közleményben kitért arra, hogy érthetetlen, szükségtelen és káros az 1200 hektár feletti nagybirtokok területalapú támogatásának teljes elvonása. "Azzal együtt, hogy jövőre megszűnik a tejkvóta rendszer, és egyelőre azt sem tudni, mikor indul újra az agrár-környezetgazdálkodási program, a Mezort cégcsoport milliárdos nagyságrendű kieséssel számol" - idézi szavait a közlemény. 

Purgai azt írta, a Mezort csoport ma a magyar élelmiszeripari piac egyik legnagyobb szereplője, több mint 14 ezer állattal, 4800 tejelő tehénnel, miközben 600 embert foglalkoztat. Az elmúlt öt évben összesen mintegy 12 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre. A közlemény szerint 10 évvel ezelőtt fogott össze három nagy agrárcég, hogy együtt jobb lehetőségekkel induljanak a piacokon. 

A cégvezető szerint A nyilvános cégadatok szerint a 6 magánszemély tulajdonában álló Mezort Általános Befektetési Zrt. 2001. április 5-én kezdte meg tevékenységét, majd 2004. április 30-án egyesült a Hanság Management Rt-vel, és az Agromen 2001 Rt-vel, oly módon, hogy ez a két részvénytársaság a Mezort Zrt.-be beolvadt, ezzel egyidejűleg a Hanság Management Rt. és az Agromen 2001 Rt. megszűnt, és azok általános jogutódjaként a Mezort Zrt. működik tovább. 

A társaság konszolidált mérlege szerint tavaly a belföldi értékesítés árbevétele 6,6 milliárd forint, a külföldi 2,7 milliárd forint volt, összesen 9,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, az előző évi 7,6 milliárd után. A társaság mérleg szerinti eredménye 1,2 milliárd forintról csaknem 1,7 milliárd forintra nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eurológus: Megúszhatja Orbán a jogállamisági feltételeket

Eurológus: Megúszhatja Orbán a jogállamisági feltételeket

Ma reggeltől 15 ezer forintja bánhatja, ha nem visel maszkot Pesten

Ma reggeltől 15 ezer forintja bánhatja, ha nem visel maszkot Pesten

Alávág a Facebook a gődényeknek

Alávág a Facebook a gődényeknek