szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kft. tulajdonosa a céges ügyek intézéséhez a saját autóját használja. Szeretné legalább az üzemanyag-költséget a cégben elszámolni. Hogyan lehetséges ez? Ingyenesen a rendelkezésére bocsátja a cégnek az autót? A cégautóadót kinek kell megfizetni?

Az üzleti utazással járó céges feladatokhoz használt saját autó költségeinek megtérítése kiküldetési rendelvénnyel a legegyszerűbb. Ebben az esetben cégautóadót nem kell fizetni – írja az Adózóna. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a munkába járás, a lakóhelyről a telephelyre történő bejárás nem minősül üzleti utazásnak.

A kiküldetési rendelvény olyan bizonylat, amelynek alapján bármely hivatali, üzleti utazáshoz igénybevett saját személygépkocsi használata miatt a szja törvény 7.§ (1) bekezdésének r) pontja értelmében adómentes költségtérítést lehet fizetni, ha a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével térített összeg nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket.

A kiküldetési rendelvény formájára nincs kötelező előírás, ugyanakkor két példányban kell kiállítani (az egyiket a kifizető, a másikat a magánszemély őrzi az elévülésig). Természetesen a nyomtatványnak tartalmaznia kell a kifizető és a magánszemély adóazonosítóit, valamint a személygépkocsi azonosítására alkalmas adatokat is.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!