szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon a kreatív ipar a második leggyorsabban növekvő iparág a Design Terminál megbízásából készült kutatás szerint.

„A kreatív ipar az egyik leggyorsabban növekvő iparág ma Magyarországon, amelyet egyedül a járműgyártás tudott ebben a kategóriában a második helyre szorítani – mondta egy konferencián Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója. A Design Terminál által megrendelt kutatás szerint, amely a kreatív ipar súlyát mérte fel a magyar gazdaságban, ez a terület – amely olyan iparágakat foglal magába, mint a könyvkiadás, média, urbanisztika, építészet, divat, design és szoftverfejlesztés – a magyar GDP 3,2 százalékát és a foglalkoztatás 4,4 százalékát produkálja - olvasható az Üzleti innováció blogon.

2008 és 2012 között ezek a területek ötször olyan gyorsan növekedtek, mint a gazdaság más szektorai, évi 8-12 százalékkal, ehhez hasonló teljesítményre csak az autóipar képes ma Magyarországon. A két szektor között azonban jelentős különbség, hogy - az autóiparral szemben - a kreatív iparban nincsenek nagy állami támogatásokkal beruházó nemzetközi cégek, a médiát és a könyvkiadást leszámítva még közepes vállalkozást sem nagyon találni a szektorban.

Elsősorban az exportvezérelt szegmensek, a design és szoftverfejlesztés tudott nagyon gyorsan növekedni, míg például a magyar piacra koncentráló média stagnált. Éppen ezért a Design Terminál is olyan iparágakban dolgozó kreatív kisvállalkozásoknak segít inkubátor programjában, amelyek rögtön a globális piac meghódítását tűzik ki célul.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot