szerző:
hvg.hu

Nyolc magyar szerepel a régió világszínvonalú innovátorait felvonultató New Europe 100-as listán. Ezzel Magyaroszág a közép-kelet-európai régió élvonalában foglal helyet.

A listán szereplő 100 innovátor átlagos életkora 34 év, de a legfiatalabb közülük – a lengyel Joanna Jurek – még középiskolás. Magyarország nyolc fővel került be a listába, ezzel a negyedik legtöbb innovátort adó ország a felsorolásban. 

A listán szereplő magyarok:
• Anka Márton, a LogMeIn alapítója
• Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója
• Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője
• Fehér Gyula, a Ustream társalapítója és technikai vezetője
• Halácsy Péter, a Prezi társalapítója
• Léderer Sándor, a K-Monitor vezérigazgatója
• Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató
• Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezérigazgatója

A New Europe 100-as lista – amelyet a Res Publica együttműködésben a Google-lal és a Visegrádi Alappal, a Financial Times-szal, és többtucatnyi közép- és kelet-európai intézménnyel állította össze – egy kampány részeként készült. Ebben a kampányban az innovációt szeretnék népszerűsíteni Kelet-Közép-Európában, úgy, hogy bemutatják azokat, akik pozitív változások mozgatórugóivá váltak. A New Europe 100-as listán szereplőket olyan emberek és csapatok közül választották ki, akik iparágukban új technológiai megoldásokat alkalmaznak, és akiknek munkássága pozitív hatással van a gazdaságra, a tudományra, a kultúrára, valamint a helyi közösségekre.

A New Europe 100-as listán szereplő személyek és csapatok számos területről érkeztek: üzleti élet (38 százalék), társadalom és politika (30 százalék), média és kultúra (17 százalék), tudomány (15 százalék). Közös bennük, hogy van bátorságuk az innovációhoz, áttörést jelentő ötleteik vannak, ötletek, melyek a társadalom komoly problémáira jelenthetnek megoldást, emellett tevékenyésgük jelentőst hatást gyakorol a helyi viszonyokra úgy, hogy globális szinten is érzékelteti hatását, vagy megvan benne a potenciál, hogy ezt is elérje.

A régió éllovasai Lengyelország 28, Szlovákia 16, Csehország 14 innovátorral. A közép- és kelet-európai régió innovátorainak teljes 100-as listája a www.ne100.org oldalon található, a listát hivatalosan az European Forum for New Ideas (EFNI) konferencián mutatják be a lengyelországi Sopotban. A New Europe 100-as listára bárki jelölhetett embereket. Ehhez elég volt a www.ne100.org oldalon írni egy ajánlást vagy Twitteren a #NE100 hashtaget használni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Október 23.: Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Október 23.: Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Orbán primitívnek bélyegezte azt, amire a magyar honvédség készül

Orbán primitívnek bélyegezte azt, amire a magyar honvédség készül

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

Először mutattak ki mikroműanyagot emberi ürülékben

Először mutattak ki mikroműanyagot emberi ürülékben

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat