szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolc magyar szerepel a régió világszínvonalú innovátorait felvonultató New Europe 100-as listán. Ezzel Magyaroszág a közép-kelet-európai régió élvonalában foglal helyet.

A listán szereplő 100 innovátor átlagos életkora 34 év, de a legfiatalabb közülük – a lengyel Joanna Jurek – még középiskolás. Magyarország nyolc fővel került be a listába, ezzel a negyedik legtöbb innovátort adó ország a felsorolásban. 

A listán szereplő magyarok:
• Anka Márton, a LogMeIn alapítója
• Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója
• Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője
• Fehér Gyula, a Ustream társalapítója és technikai vezetője
• Halácsy Péter, a Prezi társalapítója
• Léderer Sándor, a K-Monitor vezérigazgatója
• Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató
• Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezérigazgatója

A New Europe 100-as lista – amelyet a Res Publica együttműködésben a Google-lal és a Visegrádi Alappal, a Financial Times-szal, és többtucatnyi közép- és kelet-európai intézménnyel állította össze – egy kampány részeként készült. Ebben a kampányban az innovációt szeretnék népszerűsíteni Kelet-Közép-Európában, úgy, hogy bemutatják azokat, akik pozitív változások mozgatórugóivá váltak. A New Europe 100-as listán szereplőket olyan emberek és csapatok közül választották ki, akik iparágukban új technológiai megoldásokat alkalmaznak, és akiknek munkássága pozitív hatással van a gazdaságra, a tudományra, a kultúrára, valamint a helyi közösségekre.

A New Europe 100-as listán szereplő személyek és csapatok számos területről érkeztek: üzleti élet (38 százalék), társadalom és politika (30 százalék), média és kultúra (17 százalék), tudomány (15 százalék). Közös bennük, hogy van bátorságuk az innovációhoz, áttörést jelentő ötleteik vannak, ötletek, melyek a társadalom komoly problémáira jelenthetnek megoldást, emellett tevékenyésgük jelentőst hatást gyakorol a helyi viszonyokra úgy, hogy globális szinten is érzékelteti hatását, vagy megvan benne a potenciál, hogy ezt is elérje.

A régió éllovasai Lengyelország 28, Szlovákia 16, Csehország 14 innovátorral. A közép- és kelet-európai régió innovátorainak teljes 100-as listája a www.ne100.org oldalon található, a listát hivatalosan az European Forum for New Ideas (EFNI) konferencián mutatják be a lengyelországi Sopotban. A New Europe 100-as listára bárki jelölhetett embereket. Ehhez elég volt a www.ne100.org oldalon írni egy ajánlást vagy Twitteren a #NE100 hashtaget használni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!