Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?

Nem értek ki időben egy budapesti teniszpályán összeesett játékoshoz a mentők, mert az odavezető utakat lezárták, ami csak egy része a hadjáratnak, amelynek lehetséges célja a sportklub ellehetetlenítése. A teniszpálya üzemeltetői az elmúlt évben az önkormányzattól kezdve a rendőrségig a lehető legtöbb fórumon panaszt tettek, de érdemi intézkedés nem történt. Utánajártunk, mi áll – a végül tragédiába torkolló – passzivitás mögött, és a nyomok a pályával szomszédos lakópark ingatlanfejlesztő cégének tulajdonosához vezettek, aki nemcsak befolyásos kapcsolati hálóval rendelkezik, de a főváros gazdasági bizottságának a Fidesz által delegált tagja is.

Múlt vasárnap a népligeti Ábris Teniszakadémia pályáin zajló teniszbajnokság egyik versenyzője játszma közben összeesett. A tornán részt vevők azonnal hívták a mentőket, csapattársa, Gönczől Zsolt pedig – aki kiképzett vízimentő – szívmasszázzsal, mesterséges lélegeztetéssel próbált a mentők kiérkezéséig segíteni. „Kétszer is sikerült újraéleszteni a szívmasszásnak köszönhetően, az első próbálkozás után helyreállt a szívverése, majd újra leállt. Másodszorra olyan stabil állapotba sikerült hozni, hogy tudatához is tért, arra kértem, hogy pislogjon kettőt, ha hall, amit meg is tett, de nem sokkal később újra elvesztettük” – idézi fel az eseményeket a hvg.hu-nak Gönczől.

A jelenlévők perceken belül hallották a közeledő mentő szirénáját, mégis a sziréna hangja és a mentősök megjelenése között Gönczől szerint körülbelül15 perc is eltelhetett. Hogy miért? Mert a mentőkocsi a lezárt utak miatt nem tudott a pályához behajtani, így a mentők futva közelítették meg a helyszínt, és az ott lévők segítségét kérve hurcolták be az újraélesztéshez szükséges eszközöket, gépeket, oxigénpalackot, és minden fontos dolgot a teniszpályához. Az Országos Mentőszolgálattól Győrfi Pál, kommunikációs igazgató megerősítette, hogy „az esetkocsi személyzete csak az útlezárásig tudott eljutni járművével, onnan teljes felszerelésükkel futva tudták elérni a beteget”. Akin azonban már a mentők nem tudtak segíteni, harmadszori eszméletvesztése után nem tudták visszahozni. A halál körülményeit most vizsgálják.

Egy befolyásos vállalkozó

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Mandula Petrát és Czink Melindát is felnevelő Ábris Teniszakadémia és Sportközpont az ellehetetlenülés szélére jutott, mert a tulajdonosok szerint a szomszédos lakóparkot fejlesztő cég, illetve annak tulajdonosa, a Fideszbe beágyazott, és a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságában is benne levő személy, Tamás László egyenesen hadjáratot folytat ellenük: „Először levélben szólítottak fel minket, hogy hagyjuk el az ingatlant 30 napon belül. A levélben indoklás nem szerepelt, de a nyomaték kedvéért elzárták a csatornát, és elvágták a villanyvezetéket is, a közművek ugyanis a lakópark területén haladnak végig – panaszkodott akkor Gödry Ádám, a pályát üzemeltetető tulajdonos.

A betonelemek, balra a lakópark, jobbra a teniszcentrum
©

Simon Tibor, az intézmény jogi képviselője szerint a legdurvább történet az volt, amikor elzárták a szennyvízelvezetést, ezért az iskola és a teniszklub zavartalan működését biztosítandó, egy biotartályt készültek beüzemelni, de a tartálynak szánt gödör kiásásakor egy markológép jelent meg, és a kerítésen kívülről próbálta szabotálni a munkálatokat. A felvételen jól látszik, hogy a markolót a szomszédos Taraliget lakóparkot építtető Tara Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonosa, Tamás László személyesen instruálja. A civil ellenállásnak köszönhetően a biotartály végül megépült, és ismeretlen tettes ellen eljárás indult.

Ezt követően a Kőbányai útról a Népligetbe vezető Kismartoni utat zárták le betonelemekkel, majd a Vajda Péter út felől is megszüntették a bejárást. Az útlezárás azért különösen érzékeny csapás az intézményre nézve, mert így a szennyvizet nem tudják elszállíttatni, hiszen a szippantós autó nem tudja megközelíteni a biotartályt. Simon elmondása szerint a lezárás ellen minden lehetséges fórumon igyekeztek jogaikat érvényesíteni, de a hatóságok passzivitása miatt semmi nem változott, aminek könnyen döntő szerepe is lehet a hétvégi tragédiában.

140 métert kellett gyalogolni – még örüljenek, hogy csak ennyit kellett

Megkerestük a X. kerületi önkormányzatot és a fővárosi polgármesteri hivatalt is. Előbbi úgy nyilatkozott, hogy a Népliget közpark művelési ágú ingatlan, területére gépjárművel – a közszolgáltatók gépjárműveit kivéve – behajtani nem lehet, ezért az utóbbi években folyamatosan megszűntek a Népligetbe vezető behajtási lehetőségek. „A Kismartoni út lezárására a forgalomtechnikai kérdésekben hatáskörrel rendelkező, a Fővárosi Önkormányzat megbízásából eljáró Budapesti Közlekedési Központ hozzájárulásával, jogszerűen került sor. A Kismartoni úton parkolva az érintett sportlétesítmény mintegy 140 méteren gyalog megközelíthető. Nem ritka, hogy valamely épület hasonló vagy ennél nagyobb távolságból közelíthető meg” – írta válaszlevelében Szabó Krisztián, jegyző, azzal mentve a helyzetet, hogy ennél akár rosszabb is lehetett volna.

Hiába kerestük viszont a fővárosi polgármesteri hivatalt, Tarlós Istvánéktól semmi válasz nem jött. Tarlós egyébként a júniusi cikkünk megjelenése után felhívott minket, és türelmet kért, hogy utánanézzen a lakóparkot fejlesztő céggel és a lépéseivel szemben megfogalmazott panaszoknak. Tarlós azonban utána sem nekünk, sem – a teniszpályát üzemeltetők bevallása szerint – nekik nem jelzett.

A mentőknek nem volt kulcsuk, a tűzoltóknak is csak a tragédia után lett

Szabó Krisztián nem hivatalos információként azt is tudomásunkra juttatta, hogy a katasztrófavédelem az utat a másik irányból (Vajda Péter út felől) lezáró oszlopokhoz kulccsal rendelkezik, ezáltal az épületet tűz esetén meg tudja közelíteni. A katasztrófavédelem ezt megerősítette, de érdekes módon a mentők ilyen kulccsal nem rendelkeznek, csak a tűzoltók, ugyanis a katasztrófavédelem csak a tűzvédelmi szempontokat vizsgálja. Ráadásul Simontól megtudtuk, hogy a kulcsos megoldást csak hétfőn, a tragédiát követő napon szerelték fel a Ferencvárosi Torna Club nyomására, addig fix akadály volt ott. "A teniszklub szempontjából ez nem nagy segítség, hiszen ügyfeleimnek ilyen kulcsa nincsen, ahogy a mentőknek sem. Ha korábban felszerelték volna sem tudtak volna behajtani a mentősök kulcs híján, ma ugyanúgy csak futva tudnák megközelíteni a pályákat, ahogy a tragédia napján" – teszi hozzá Simon.

Simon szerint az egész ellehetetlenítés háttérben az áll, hogy Tamás László, az ingatlanfejlesztő cég tulajdonosa ellenszolgáltatás nélkül szeretné magának megszerezni a teniszklub területét, ráadásul ők állítják: ezt a szándékát segíti a kőbányai önkormányzat és a  főpolgármesteri hivatal is, illetve az utóbbi alá rendelt Budapesti Közlekedési Központ is. Többek között a kőbányai polgármesternek is otthont adó lakópark tulajdonosának nagy befolyása és jó kapcsolati hálója van, a fővárosi gazdasági bizottság tagjaként pedig személyesen is van módja beleszólni Budapest ügyeibe.

Természetesen Tamás Lászlót is próbáltuk elérni, de az Taraliget Ingatlanfejlesztő Kft. munkatársa nem adott elérhetőséget, mert „újságíróknak nem kívánnak nyilatkozni, főleg nem a hvg.hu-nak”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Meglepő új kutatás jött a magyar facebookozókról

Meglepő új kutatás jött a magyar facebookozókról

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids