szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés szünetében elmondta, hogy a kormány szerdán megvizsgálta az egyik nagy amerikai étolajgyártó cég áfacsalással kapcsolatos jelzését, a NAV pedig már intézkedett az ügyben. 2 milliárdos kárt állapítottak meg, többen vizsgálati fogságban vannak. A miniszter emellett arra kérte az amerikai nagykövetséget, hogy ha a továbbiakban tudomásuk van az adóhatóság munkáját segítő információkról, akkor hozzák nyilvánosságra azt.

A kormány mai ülésén megvizsgálta az egyik nagy amerikai étolajgyártó cég (Bunge Zrt. – a szerk.) áfacsalással kapcsolatos jelzését – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatóján. A miniszter hangsúlyozta, hogy 2010 óta fellépnek minden áfacsalással kapcsolatos ügyben.

A NAV 2013 decembere óta saját felderítő tevékenysége keretében eljárást folytat. Bűnszervezetben elkövetett csalás miatt zajlik az eljárás. A nyomozás előzménye, hogy a Vénusz étolajgyártó cég vezetője 2011-ben dokumentumokat adott át, a NAV pedig komolyan vette a társaság észrevételeit. A NAV eddigi nyomozása során feltárta, hogy az elkövetők több éve működtettek olyan bűnszervezetet, mely 12 gazdasági társaságból állt. Cukrot, kávét, étolajat hoztak be Szlovákiából, Csehországból az elkövetők. Az elkövetett kár értéke meghaladta a 2 milliárd forintot.

A NAV idén februárban 50 helyen tartott házkutatást, májusban újabb 400 helyen zajlott összehangolt akció, 3 ezer vizsgálat folyik az ügyben. Ezek eredményeként sikerült azonosítani a bűnszervezet vezetőjét, 8-an mások vizsgálati fogságban vannak, 4-en pedig előzetes letartóztatásban vannak, másik 4 illetőt pedig közokirat-hamisítással vádolnak. A NAV 800 millió forint értékben vagyonlefoglalást rendelt el. Nemzetközi együttműködés keretében együttműködnek a szlovák és cseh hatóságokkal is.

A fentiek szerint arra kérik az amerikai nagykövetséget, hogy ha a továbbiakban tudomásuk van az adóhatóság munkáját segítő információkról, akkor hozzák nyilvánosságra azt az információt.

Az internetadóra vonatkozó kérdésre válaszolva Varga elmondta, hogy az internetszolgáltató cégnek kell megfizetnie a távközlési adó kiterjesztését. Varga megbeszélést kezdeményezett a mai napon az internetes cégek vezetőivel. A cégeket tájékoztatják a javaslatról, meghallgatják az észrevételeiket, ezt követően tudnak majd dönteni.

Arra a kérdésre, hogy mekkora kár érte az étolajgyártót, Varga nem tud pontos számot mondani. A miniszternek több kérdést nem lehetett feltenni, vissza kellett mennie a kormányülésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek