szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország legismertebb startup cégei nyilatkozatot adtak ki az internetadóval kapcsolatban. Az NNG, a Ustream, a Prezi, valamint a startupokat tömörítő közös szervezet, a Bridge Budapest vezetői amellett érveltek, hogy milyen fontos a korlátozatlan internet az ország versenyképességének növeléséhez.

A "tervezett távközlési adó kapcsán" adtak ki óvatos nyilatkozatot a legismertebb magyar startup cégek. A közleményben nem ítélték el konkrétan az internetadót, hanem a korlátlan internet-hozzáférés fontossága mellett érveltek.

Magyarországról az utóbbi években több olyan cég is elindult, amely mára világszerte sikereket ért el. Ezen vállalkozások mindegyikének sikerében szerepet játszott, hogy alapítói szabadon hozzáférhettek a szélessávú internethez – írták. Az NNG, a Prezi és a Ustream sikere az internetes lefedettség globális elterjedésének is eredménye. "A szélessávú internetnek köszönhetően budapesti vagy szegedi irodáinkból is tudunk világcéget működtetni" – olvasható a közleményben.

A nyilatkozatban idézték Pistyur Veronikát, a Bridge Budapest ügyvezetőjét, aki azt mondta, "fontos, hogy bárki ebben az országban ugyanakkora eséllyel tudja megvalósítani az álmait itthon, mint például egy német, egy angol vagy éppen egy észt fiatal a saját országában". Ezért szeretnék, hogy minél olcsóbban mindenhol elérhető legyen a szélessávú internet Magyarországon, és a tervezett távközlési adó jelentette esetleges pluszterhek ne akadályozzák a hozzáférést – közölte.

Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója azt mondta, "szerencsénk volt, hogy amikor elkezdtünk dolgozni a Prezin, már elég sok helyen volt gyors internet ahhoz, hogy elterjedjen. Azaz az internet kellett a mi sikerünkhöz. Ahogy kell annak a rengeteg embernek a sikeréhez is, akik most dolgoznak a saját startupjuk elindításán." 

©

Fehér Gyula, a Ustream társalapítója szerint manapság az internet a tudásátadás és a társadalmi felzárkóztatás leghatékonyabb eszköze. Azok az országok és társadalmak, amelyek hamarabb elsajátítják az internet készségszintű használatát, versenyelőnyben vannak. Fehér Gyula úgy gondolja hogy a hazai internethasználat terjedése az ország fejlődése és versenyképessége szempontjából kritikus fontosságú.

"Szerencsés ország vagyunk, mert tehetségben és kreativitásban bővelkedünk. (...) De ahhoz, hogy a mi példánkhoz hasonló hazai sikerek nőhessenek ki, fel kell ismernünk, hogy a fiatal, feltörekvő generáció számára az internetelérést minden eszközzel inkább támogatni kell, kiugrási lehetőséget látva benne" – írta Balogh Péter, az NNG társalapítója és vezérigazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!