szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Más lesz a járulékalap, fontos kötelezettség vár a külföldön dolgozókra: számos ponton módosítja a 2015-re szóló adócsomag a társadalombiztosítás szabályait. Az Adózóna mutatja, hogy mi változik a társadalombiztosításban.

A jelenleg hatályos szabály alapján az összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem hiányában a munkaszerződésben meghatározott alapbér, illetve, ha a munkát nem munkaviszony, hanem munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében végzik, akkor a szerződésben meghatározott díj képezi a járulék alapját.

A javaslat alapján a szabály úgy változna, hogy a fenti jövedelem hiányában a munkaszerződésben meghatározott alapbér, vagy ha a munkát külföldi jog hatálya alá tartozó munkaszerződés alapján végzik, a szerződésben meghatározott díj havi összege lenne a járulék alapja – írja az Adózóna. Az indokolás szerint a munkaszerződésben meghatározott alapbér alapvetően a munka törvénykönyvének hatálya alá tartozó fogalom, ezért a külföldi jog szerint megkötött munkaszerződés alapján kapott jövedelem esetére szükség van a szöveg pontosítására.

A szja tv. 2014. január 1-jén hatályba lépett 1/B §-a szerint a rövid (183 napnál kevesebb) ideig Magyarországon vendégként fellépő külföldi illetőségű előadóművészek kedvező és egyszerű adózási módot választhatnak, ha – a nemzetközi egyezmény alapján, vagy nemzetközi egyezmény hiányában belföldön adóztatható – fellépési díjat kifizetőnek nem minősülő személytől (például külföldi szponzortól) kapnak. E hatályos szja szabályokra épülve a törvényjavaslat az eho törvényt új 3/B §-sal egészíti ki, amely szerint az említett szabály választása esetén az érintettnek a jövedelme után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie (kivéve, ha igazolja más EU-tagállamban fennálló biztosítását), amelynek felső határa adóévenként 450 ezer forint. Az erre vonatkozó megállapítási, bevallási és megfizetési szabályokat az Szja tv. 1/B §-ában meghatározottakkal azonos módon kell teljesíteni. Ezzel összefüggésben a Tbj. 11. §-ának új e) pontja kimondja, hogy a biztosítás nem terjed ki a szja törvény 1/B § hatálya alá tartozó természetes személyre.

Továbbá a javaslat alapján meghosszabbodna a Magyarországra kiküldött külföldi munkavállalókra vonatkozó azon időtartam, amely biztosítja, hogy a kiküldött munkavállalók tb-mentesen foglalkoztathatók Magyarországon. Azaz a Tbj. 11. § b) pontban foglalt kiküldöttek, kirendeltek vagy munkaerő-kölcsönzöttek esetében 2013. július 1-je előtt megkezdett kiküldetés, kirendelés és munkaerő-kölcsönzés esetén a kétéves időtartamot 2013. július 1-jétől kellene számítani és a biztosítási kötelezettség legkorábban 2015. július 1-jével jönne létre.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megbüntette a Heinekent a versenyhivatal

Megbüntette a Heinekent a versenyhivatal

Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását

Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik