szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két magyarázata lehet annak, hogy a forintosítás kimarad a jövő évi költségvetésből: az egyik, hogy csak 2016-ban kerülne rá sor. Ám a Figyelő szerint nem ez a reális forgatókönyv, hanem a másik: azaz hogy a kormány teljes egészében a bankokkal és a hitelezettekkel akarja kifizettetni a devizahitelek átváltását.

Nem szerepel a költségvetési törvényjavaslatban a forintosítás, ami arra enged következtetni, hogy az állam nem veszi ki a részét a hitelkiváltásból – írta a csütörtökön megjelenő Figyelő. A devizahitelek kiváltását a tervek szerint a jövő évben hajtják végre.

A tény, hogy a büdzséből kimarad az intézkedés, arra utal, hogy az átváltás terhét teljes egészében a bankok fogják viselni, illetve a hitelesek, bár ez utóbbinak nagy a politikai kockázata.

©

Felmerül az a magyarázat is, hogy a forintosítás 2016-ra csúszik, és a Magyar Nemzeti Bank devizataralékaiból finanszírozza a költségek egy részét az állam. Kedden egyébként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt közölte, hogy biztosítja a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához szükséges devizamennyiséget, ezért 9 milliárd euró összegben kiterjeszti szeptember 23-án meghirdetett devizaeladási programját.

A Figyelő ugyanakkor úgy tudja, hogy a kormány még 2015-ben végre akarja hajtatni a bankokkal a devizahitelek átváltását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Online is kitölthető lesz a 2021-es népszámlálási kérdőív

Online is kitölthető lesz a 2021-es népszámlálási kérdőív

Az iszlámgyűlölő Facebook-tartalmak betiltását követeli a pakisztáni kormányfő

Az iszlámgyűlölő Facebook-tartalmak betiltását követeli a pakisztáni kormányfő

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”