szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leállítja a százszázalékosan állami kézben lévő Cseh Posta részvénytársasággá alakítását jövő héten a cseh kormány. Ebben állapodott meg Andrej Babis pénzügyminiszter és Martin Elkén, a posta igazgatója – közölte a közszolgálati cseh hírtelevízió pénteken.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a kormány most az intézmény, a postai szolgáltatások stabilizálására összpontosít majd. A postahivatalok hálózatát állítólag nem fogják csökkenteni. A miniszterelnök szerint a posta stabilizációját a postai törvény módosítása is elősegíti, így a jövőben több pénzhez jut az intézmény.

Részleteket a Cseh Posta jövőjével kapcsolatban nem hoztak nyilvánosságra.

Milan Chovanec belügyminiszter korábban azt közölte, hogy a postai hálózat fenntartása évente körülbelül 2,4 milliárd koronába kerül.

A Cseh Postának országszerte körülbelül 3300 fiókja van. A posta tavalyi forgalma nagyjából 20 milliárd koronát tett ki, az adózott nyereség 300 millió korona.

A postai szolgáltatások forgalmának értéke tavaly Csehországban körülbelül 13 milliárd koronára rúgott. A forgalom 60 százalékát a klasszikus levelek, képeslapok és a két kilogrammnál könnyebb csomagok tették ki. A korábbi tervek szerint a teljes szolgáltatást nyújtó postahivatalok számát a közeljövőben 2100-ra tervezték szűkíteni. A terv ellen az érintett települések több alkalommal is tiltakoztak.

A Cseh Posta versenytársai tavaly, a csehországi postai szolgáltatások teljes körű liberalizációjának első évében, a levélküldemények két százalékát és a csomagküldés négy százalékát hódították el az állami cégtől – közölte a Cseh Telekommunikációs Hivatal korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Jóval közelebb van a Földhöz a Betelgeuse óriáscsillag, mint eddig hittük

Jóval közelebb van a Földhöz a Betelgeuse óriáscsillag, mint eddig hittük

Medve járőrözött Miskolcon (videóval)

Medve járőrözött Miskolcon (videóval)