szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alapítók végleg kiszálltak a WAMP-ból, a szigetes-costeses Gerendai Károly pedig többségi tulajdont szerzett a dizájncégben. A Vásárnap Művészeti Szolgáltató Kft.-ben tulajdonos a Videoton egyik vezérigazgatójához, Lakatos Péterhez kapcsolható vállalkozás is.

Matheidesz Réka és Mosshammer Kinga WAMP-alapítók az elmúlt egy évben már nem vettek részt a társaság operatív munkájában, 2014 oktoberében pedig más terveik miatt tulajdonosként is kiléptek a design vásárt szervező Vásárnap Művészeti Szolgáltató Kft.-ből. A WAMP hírleveléből kiderül, részüket Gerendai Károly vette át, aki továbbra is elkötelezett a magyar designvásár folytatása mellett, valamint erősíteni kívánja a kezdeményezés bécsi rendezvényét.

Gerendai 2012. júliusában szállt be a WAMP-ba, akkor szakmai befektetőként csatlakozott. Az egyik elsődleges célként a kínálat minőségi és mennyiségi bővítését, további designerek, művészek, tervezők, együttműködő partnerek bevonását jelölték meg. A tervek között szerepelt a WAMP-vásárok gyakoribb megrendezése, kiszámíthatóbb időzítését, albrandek létrehozása. Az első magyarországi Michelin-csillagos étterem, a Costes tulajdonosának belépésével erősödött a nemzetközi piacok felé nyitás trendje, akkor úgy fogalmaztak, hogy "a középtávú cél egy nemzetközi brand felépítése".

Gerendai mellett kisebbségi tulajdonosként jelöli az Opten céginformációs szolgáltató az LP+GK Hungary Vagyonkezelő Kft.-t. A cég 2013. január végén lepett be a Vásárnap Kft.-be. A vállalat tulajdonosa Gerendai Károly és az LPH Vagyonkezelő Kft., amely Lakatos Péter,  a Videoton Holding  egyik vezérigazgatójának érdekeltsége. Az LP+GK vezető tisztségviselője Lakatosné Csiby Éva. Az LPH Vagyonkezelő Lakatosék családi cége, amelyet az üzletember, felesége és két gyerekük, valamint az LPH Investment Zrt. - amely ugyancsak Lakatosék cége - a tulajdonol.

A dizájnjelenséget működtető vállalatot, a Vásárnap Művészeti Szolgáltató Kft.-t 2006 nyarán alapították magyar magánszemélyek 3 millió forint jegyzett tőkével, ami azóta változatlan – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A társaság alapítója volt a reklámpiacra nemrég visszatért Geszti Péter is, aki 2010. április végén szállt ki a cégből. A vállalat szerény nyereséggel működik, 2010-ben 30 millió forint felett árbevétel mellett 2,692 millió forint volt az adózott eredmény, aminek valamivel kevesebb, mint felét osztalékként kiveték a cégből.

A WAMP tevékenysége 2006-ban havi design vásárok megszervezésével indult, és ma már alkalmanként több mint 150 alkotónak kínál bemutatkozási lehetőséget, rendezvényenként pedig 7-15 ezer látogatót vonz. A WAMP az évek során több szekcióval gazdagodott: a gasztro kiállítók számára 2011 óta önálló rendezvényként jelentkezik évente kétszer a WAMP Spájz, 2012 márciusa óta pedig a legtehetségesebb tervezők termékeit egy speciális installáció keretei között WAMP+ néven tárja a nagyközönség elé. Jelenleg a WAMP közel 800 magyar tervezőtagot számlál, s a design vásárok mellett, nemzetközi vásárokon, kiállításokon képviseli őket, és design mendezsment szolgáltatást nyújt számukra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van