szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eladják a világ legrégebbi, még ma is működő bankját, az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) pénzintézetet.

Az MPS egyike annak a 25 banknak, amely megbukott az Európai Központi Bank (EKB) egy hete vasárnap ismertetett bankterhelési próbáján, a sztresszteszten.

A legnagyobb gondokat az olasz bankrendszerben tárták fel, a 15 vizsgált hitelintézet közül 9 kényszerül tőkepótlásra, összesen 9,4 milliárd euró értékben. A legtöbb pénzt, 2,11 milliárd eurót a Banca Monte dei Paschi di Siena banknak kell szereznie.

A Banca Monte dei Paschi di Siena
©

Az MPS körüli botrány tavaly januárban robbant ki. Kiderült, hogy Olaszország legrégibb bankja a 2012. évet 3,7 milliárd euró hiánnyal zárta. Ebben komoly szerepet játszott, hogy egy korábbi, 220 millió eurós veszteség eltüntetésére az MPS 2009-ben titkos szerződést kötött a japán Nomura bankkal. A japán bank uzsorakölcsöne miatt az összeg 2012-ben már csaknem kétmilliárdra dagadt. Az MPS-botrány az Olasz Bankszövetség (ABI) elnökének lemondásához vezetett és tavaly márciusban öngyilkos lett a sienai bank kommunikációs igazgatója.

A The Wall Street Journal úgy értesült, hogy az MPS az UBS és a Citigroup pénzintézeteket bízta meg az eladással, vagy más bankkal történő egyesülés felkutatásával. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyiért lehetne eladni az olasz bankot, amelynek a részvényára 40 százalékkal esett az év eleje óta, piaci tőkeértéke jelenleg mintegy 3,4 milliárd dollár. A lehetséges vevők között az első helyen az UBI Banca olasz bankot említik, több más európai bank között.

A világ legrégebbi, ma is működő bankját 1472-ben alapították. Sienában a bank a legnagyobb munkaadó és meghatározó szerepet játszik a közelebbi régió működésében is. Az elmúlt években azonban az MPS több ezer alkalmazottját bocsátotta el és bezárta több fiókját is. A pénzintézet Olaszország harmadik legnagyobb bankja, mintegy 3 ezer fiókkal rendelkezik Olaszországban és külföldön, csaknem 33 ezer embert foglalkoztat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar

Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Rendőröket dobáltak, újságírókra támadtak a járványtagadók Varsóban

Rendőröket dobáltak, újságírókra támadtak a járványtagadók Varsóban