szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Járai Zsigmond volt MNB-elnök családtagján és üzlettársán keresztül is kapcsolódik egy egyelőre termék nélküli találmánycéghez, ami negyedmilliárd forintos támogatást nyert el az államtól, annak negyedét az MNB adta vissza nekik nem térítendő támogatásként - írja a 444.hu.

Egy 2012-ben alapított, zongoragyártással foglalkozó apró nógrádi cég, a Zengafons Kft. kapott tavaly egy 217 millió forintos támogatást az államtól az Új Széchenyi Terv keretében - számol be a 444.hu, hozzátéve: az ÚSZT pályázat önrésze 60 millió forint volt, de ezt megkapták a Magyar Nemzeti Banktól, támogatásként.

Az erről szóló szerződés nyilvánosságra került az Átlátszó közérdekű adatigénylései nyomán. A projekben a cég honlapja szerint a Szerencsejáték Zrt. is részt vesz.

A cég a "Magyar Zongora" nevű pályázaton nyert el pénzt, ami egy olyan hangszer kifejlesztéséhez jár, ami "világra szóló újdonság a hangszeriparban” és egyben „újraéleszti a magyar hangszergyártást”, ám azt nem lehet tudni, hogy mi lehet ez a szuperzongora, mivel a Zengafons honlapján nincs erre vonatkozó információ, de a 444 utánajárásának köszönhetően kiderült: a még 2012-ben bejelentett mintaoltalom szerint a hangszer feltalálója Üveges Péter, a szellemi tulajdonjog pedig a Zengafonsnál van.

A cég ügyvezetője szeptember óta a nemrég leköszönt NGM-államtitkár, Komoróczki István és szintén szeptember óta tulajdonos az egykori jegybankelnök, Járai Zsigmond felesége, Kiss Marianna, akik mindketten a CIG Pannónia biztosító alapítói között vannak.

Komoróczki István a lapnak megerősítette, hogy a zongorának elkészült a prototípusa, a gyártás előkészületein dolgoznak, és a következő napokban el is számolnak a támogatásról. Hozzátette: a Zengafons ügyvezetője, hogy a Szerencsejáték Zrt.-vel egy reklámszerződést kötöttek idén októberben, ám ennek részletei nem publikusak. Az MNB egyelőre nem válaszolt a lapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot és az alapvető európai értékeket, nem lehet az EU tagja

Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot és az alapvető európai értékeket, nem lehet az EU tagja

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Kézilabda-vb: legyőzték a németeket, maximális pontszámmal jutottak tovább a magyarok

Kézilabda-vb: legyőzték a németeket, maximális pontszámmal jutottak tovább a magyarok