szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bármennyire is furcsán hangzik, ez a válasza egy spanyol színház-üzemeltető cégnek a szórakoztatóipart sújtó magas állami adókra. A színházjegyeket ugyanis pornómagazinok mellé adják ajándékba, így a magazinterjesztés után kell adózniuk, aminek jóval alacsonyabb az áfakulcsa.

A spanyol kormányzat - még 2012-ben bevezetett – megszorító intézkedéseinek részeként alaposan megemelte egy-két ágazat áfáját, köztük is a színházak és mozik jártak talán a legrosszabbul, miután a jegyeladásokat terhelő forgalmi adó 8-ról 21 százalékra ugrott. Az emblematikus spanyol színésztől, Javier Bardemtől, a közismert rendezőig, Pedro Almodovarig akkor sokan az utcára mentek, hogy hangot adjanak tiltakozásuknak, azonban Mariano Rajoy kormánya nem hátrált meg – olvasható a Businessweeken.

A színházat működtető társaságokra ráadásul már 2008-tól rájárt a rúd, a válság következményeként a színdarabokra jegyet váltók száma egyharmadával zsugorodott, a bevételek pedig 14 százalékkal csökkentek. Erre jött rá Európa második legmagasabb „színház-adója”, amit csak a dánok űberelnek a maguk 25 százalékával. Más kérdés, hogy ott még így is elegen váltanak jegyet az előadásokra, azonban a magas munkanélküliséggel küzdő mediterrán országban ez az intézkedés a csőd szélére taszít több színház - üzemeltetőt is.

Az egyik cég azonban úgy tűnik megtalálta a módját, hogy mentesüljön a súlyos terhek alól, ráadásul törvényesen, mindezt úgy, hogy közben nem tetszését is kifejezi az állam adópolitikájával kapcsolatban. A Primas de Riesgo elnevezésű cég, ugyanis mint pornómagazin terjesztő lett bejegyezve és a Gente Libre, valamint a Free People pornómagazinok 20 éves példányait értékesíti 16 euróért, csak éppen a magazinok mellé ad egy ingyenes belépőt is a társaság legújabb előadására, az El Magico Prodigioso-ra, ami egy XVII. Századi Pedro Calderón dráma. A magazinértékesítés után így mindössze 4 százalék adót kell fizetniük.

„Amennyiben a kormányzat mindössze 4 százalékos adót vet ki egy pornómagazin árusítására, miközben a nemzeti örökségként számon tartott Calderón egyik drámájának megtekintéséért több mint 20 százalékos a teher, akkor ez a társadalom elveszett” – jelentette ki a cég ügyvezetője, Karina Garantiva. A miniszterelnök eközben az intézkedések hasznát bizonygatja, miszerint az államháztartás hiánya a GDP-hez viszonyítva idén várhatóan 5,5 százalék lesz, a két évvel ezelőtti 10,3 százalékkal szemben. Ugyanakkor az alcálai egyetem közgazdászprofesszora, José Carlos Diez szerint a színházjegyekre kivetett adó mértéke érdemben nem befolyásolja a költségvetési hiány mértékét, inkább arról van szó, hogy a kormányzat nem szeretne kihátrálni, elismerve ezzel, hogy rossz döntést hozott, pláne nem a jövő évi országgyűlési választások előtt.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Óriási a baj Indiában, egyetlen nap alatt 314 ezer fertőzöttet jelentettek

Óriási a baj Indiában, egyetlen nap alatt 314 ezer fertőzöttet jelentettek

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona