szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Trükközésen kapták Romániában azt a cégcsoportot, amely közismerten jó kapcsolatokat ápol Lázár Jánossal, vezetőinek szerepük volt a trafiktörvény kidolgozásában is – számolt be egy augusztusi esetről az Adevarul nevű romániai napilap.

Lebukott a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel jó kapcsolatokat ápoló Sánta-cég Romániában: a szomszédos ország adóhatósága visszaéléseket tárt fel az Taban Trafik SRL-nél – számolt be az ügyről hétfőn az egyik legnagyobb romániai lap, az Adevarul.

A napilap szerint a NAV romániai megfelelője, az ANAF augusztus 5-én akciózott a kft. raktáraiban, ahol átvizsgálták a készleteket. Az Adevarul szerint a cég ugyan mindent pontosan nyilvántartott, de amikor megbontották a csomagolást az egyes termékeknél, az adóellenőrök furcsa dolgokra bukkantak.

Többmilliós büntetés

A vizsgálatról készült jelentést idéző Adevarul szerint papíron jelentősebb mennyiségű dohánylevelet tartottak nyilván a raktárban, de a csomagokban végül vágott dohányt találtak. A napilap szerint a probléma abból adódott, hogy Romániában a két termék adóvonzata jelentős mértékben eltér, a különbség akár tízszeres is lehet. A lap szerint az ANAF mintegy 936 ezer lej közteher-különbözetett állapított meg, amihez még hozzászámolták az áfát is. Ez augusztusi árfolyamon közel 67 millió forintot jelent (+áfa). A napilap szerint az ANAF ugyanakkor megjegyezte, hogy a tavalyi évben 132 ezer csomagnyi dohánylevelet importált papíron a Taban Trafik a magyarországi és szlovákiai beszállítóitól.

Dohánylevél helyett vágott dohány
©

Az Adevarul azt írja, az ANAF egyéb szabálytalanságokat is talált a cégnél. Így például a „Festival” nevű dohányterméknél úgy volt felragasztva a zárjegy, hogy a csomag felbontásakor nem sérült. Ezt, az ANAF elfogadhatatlannak tartja a lap szerint, úgy tekint ezekre a termékekre, melyeken nem is volt zárjegy. A lap szerint olyan feldolgozás alatt álló dohányt is találtak, melynek eredetét a Taban nem tudta megnyugtatóan igazolni. „Az illegálisan feldolgozott dohány után további 954 ezer lejnyi közteher-tartozást állapított meg (közel 50 millió forint – a szerk.)” – olvasható az Adevarul cikkében.

Tabán Trafik: nem „trükköztünk”, nem „buktunk le”

„A román adóhatóságok ugyan valóban vizsgálódtak a céggel szemben, de nincs egyetlen olyan határozat sem, amelyik szabálytalanságot állapított volna meg” – közölte a hvg.hu kérdéseire válaszolva a Tabán Trafik Zrt. A cég közleménye szerint éppen ezért nem igaz, hogy „trükköztek”, vagy hogy „lebuktak” volna.

A társaság a közleményében elismerte, hogy „az adóellenőrök jegyzőkönyvben azt rögzítették, hogy szerintük (a közlemény kiemelése - a szerk.) szabálytalan az a szivar termék, amelyet Romániában a cég forgalmaz”, ám a dohányipari társaság szerint „később már a román állami hatósági labor jelentése is tételesen cáfolta. A labor megállapította, hogy a kifogásolt termék megfelel az EU vonatkozó irányelvének, és ezért nem is lehet másként, mint szivarként adóztatni. (…) Arról sajnos a Tabán Trafik nem tehet, hogy az EU egyértelmű előírásait a román hatóságok nem tudják, vagy – valamilyen általunk csak sejtett okokból – most nem akarják figyelembe venni."

A cég azt írta, az Adevarul által is említett per „egy részét első fokon már meg is nyerte”, de hogy mely részét, a közlemény nem részletezi. A cégcsoport egyébként megdöbbentőnek tartja, hogy „egy folyamatban lévő adóigazgatási ügy részletei a sajtóba kikerülhettek, s vizsgálatot kér ebben a kérdésben a román hatóságoktól”.

Később a közlemény arra utal, hogy összefüggés lehet „a közelmúlt hazai jogalkotási aktusai (a dohányellátó felállítására vonatkozó, valamint a dohányipari vállalkozásokat sújtó különadó törvények) és a cikk időzítése között, amely alapvetően a nemzetközi versenytársaknak, azon belül is a Philip Morrisnak állhat elsősorban érdekében.”

A lap szerint a cég vitatja az ANAF megállapításait és az Aradi Bírósághoz, illetve a Temesvári Fellebbviteli Bírósághoz fordult. Ugyanakkor a hvg.hu megnézte a Taban Trafik romániai cégnyilvántartási adatlapját, ám ott a szeptember 30-i állapot szerint az szerepel, hogy a kft.-nek nincs köztartozása és az ANAF előírásainak megfelelően működik. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a cég vezetőit. (Nem zárható ki ugyanakkor, hogy a jogvita miatt az augusztusban megállapított adókülönbözet nem jogerős még, ezért nem szerepel a nyilvántartásban – a szerk.)

A társaság közleménye cikkünk megjelenése után érkezett, lásd keretes írásunkat fentebb.

Szívélyes viszonyban Lázárral

Az Adevarul megjegyzi, hogy Sánta János nemcsak Magyarországon rendelkezik jó politikai kapcsolatokkal. A lap felemlegeti, hogy Sánta egy ingatlanos cégben üzlettársa Ion Şcheau parlamenti képviselőnek, aki az utóbbi időben háromszor váltott pártot és frakciót. Az Adevarul szerint Şcheau a European Tabaco SRL.-n keresztül maga is érdekelt a dohánykereskedelemben és mostanság Sántához hasonlóan neki is Szegeden van a bejelentett lakcíme. A lap megjegyzi, Sánta jóban van Lázárral, aki Orbán Viktor "jobbkeze".

Sánta János köztudottan jó kapcsolatot ápol Lázár Jánossal, a Miniszterelnökség első emberével, Hódmezővásárhely korábbi polgármesterével. Sánta 2012-ben Lázár János tanácsadójaként vált ismertté, és a trafiktörvény megfogalmazása idején azzal került be a hírekbe, hogy a törvényjavaslat Brüsszelnek kiküldött változatáról kiderült, hogy az gépén íródott. A HVG-nek azt mondta, nem ő írta, csak véleményezte a javaslatot, de hozzátette, "Lázár János tíz éve kikéri a véleményemet, ahogy más hódmezővásárhelyi vállalkozókét is". Lázár ezt nem is cáfolta, sőt azt is elismerte, hogy a trafiktörvény a magyar dohányipari vállalkozók versenyhátrányának megszüntetésére irányul.

Sánta János fő érdekeltsége a Continental-csoport. A csoport tagja a sátoraljaújhelyi dohánygyár, a Continental Dohányipari Zrt. és disztribútor cége, a Tabán Trafik Zrt.. Arról a Continental-csoportról van szó, amelynek munkatársai és hozzátartozóik rendkívül sikeresen szerepeltek a tavalyi trafikpályázatokon. Kimutathatóan legalább ötszáz, a szóbeszéd szerint még ennél is jóval több dohányboltot nyertek el a csoporthoz köthető személyek.

A Népszabadság 2012-ben azt írta, Lázár János és a Continental szívélyes viszonyáról tanúskodik, hogy a Continental 15. születésnapi ünnepségére Lázár János videoüzenetet is küldött: a „város és a kormány támogatásáról” biztosította a cégcsoportot, amely „kezdettől fogva állta a versenyt a multinacionális cégekkel szemben”.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Vállalkozás

Állami trafikellátó: harcra készülnek a dohánycégek

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége elfogadhatatlannak tartja a kormányzat legújabb törvényjavaslatát, amely "előzetes szakmai konzultáció nélkül államosítaná a dohánytermékek nagykereskedelmét". Mint írták, jogállamban elfogadhatatlan, hogy az állam zárt eljárásban, nem transzparens szempontrendszer alapján válasszon ki egy olyan koncessziós jogosultat, amely évente jelentős extraprofitot érhet el minimális üzleti kockázattal. A dohányipari cégek minden lehetséges jogi eszközt fel fognak használni annak érdekében, hogy igazukat érvényre juttassák.

Leslie Mandoki: Minket, magyarokat nem kell félteni

Leslie Mandoki: Minket, magyarokat nem kell félteni

Minden hetedik Ausztriában élő magyar dolgozó elveszítette az állását

Minden hetedik Ausztriában élő magyar dolgozó elveszítette az állását

Nem a koronavírus okozta a Thaiföldön elhunyt magyar halálát

Nem a koronavírus okozta a Thaiföldön elhunyt magyar halálát