szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A banki költségcsökkentések, és egyes szolgáltatók eltűnése nyomán tavaly is tovább folytatódott a pénzügyi szolgáltatók értékesítési hálózatának zsugorodása – írta a Világgazdaság. A lap szerint a bankszektorban várható koncentráció nyomán tovább folytatódhat a fiókok számának csökkenése, és persze a létszám zsugorodása is.

Tovább folytatódott tavaly is a pénzügyi szolgáltatók fiókhálózatának zsugorodása Magyarországon, míg a szövetkezeti hitelintézetek és a kereskedelmi bankok 2013 végén még összesen 3157 fiókot üzemeltettek, a múlt év harmadik negyedében már csak 3085-öt, és ez a szám az év végéig nyilvánvalóan tovább csökkent – közölte a VG.

A fiókszám lassú apadásának három oka is van. Egyrészt a hazai nagy és közepes lakossági bankok egy része takarékossági/hatékonysági okból bezárt néhány egységet, másrészt pedig a szövetkezeti hitelintézeti szektorban is nő a koncentráció, ami a fiókszám csökkenésével is együtt jár. A harmadik ok pedig, hogy az elmúlt években több szövetkezeti hitelintézet és kisbank is eltűnt a piacról.

A lassú zsugorodás fékeződésére nem sok az esély, tavaly a Magyar Nemzeti Bank hat piaci szereplőnek vonta vissza a működési engedélyét: ebből öt szövetkezeti hitelintézetként, egy pedig kisbankként működött. Az egyenleget tovább rontja a közepes súlyú szereplőnek számító Sberbank múlt hónapban tett bejelentése, amely szerint bezárja öt értékesítési egységét, amelyek közül négy működött a fővárosban, egy pedig Esztergomban.

A közeljövő eseményeit nagyban befolyásolja majd az is, hogy mi történik a magyarországi bankpiacon, vagyis bekövetkezik-e a jegybank által már többször hangsúlyosan előrejelzett koncentráció – tette hozzá a VG. Az mindenesetre valószínű, hogy ha az állam valóban összevonja a tulajdonába került MKB-t és Budapest Bankot, az a fiókok racionalizálásával is együtt jár majd, és a két bank jelenleg több mint 190 egységből álló hálózata csökken némileg.

Az MNB adatai szerint, míg 2008-ban még csaknem 44 ezer embert foglalkoztatott a teljes hitelintézeti szektor, 2014 harmadik negyedévére az átlagos alkalmazotti létszám 38 ezer környékére süllyedt. A létszámcsökkenés tavaly is folytatódott, szeptemberben bő ötszáz munkatárssal foglalkoztattak kevesebbet a bankok és szövetkezeti hitelintézetek, mint 2013 végén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Egy majom fogja eljátszani Robbie Williamst

Egy majom fogja eljátszani Robbie Williamst