szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tegnap kirobbant brókerbotrány nemcsak magánszemélyeket, de cégeket, sőt önkormányzatokat is sújt.

Az MNB tegnap jelentette be, hogy alapos gyanú merült fel a Buda-Cashnél, hogy az elmúlt több mint 10 évben visszaélések sorozata jellemezte a cég adatszolgáltatását, ezért felfüggesztette a brókerház működési engedélyét, valamint felügyeleti biztosokat rendelt ki a brókerházhoz, illetve az érdekeltségi körükbe tartozó DRB Bankcsoporthoz. Az MNB továbbá korlátozta a brókerház ügyfeleinek értékpapírszámlái feletti jogosultságát is – írta meg a Portfolio.

Ezt megérezték a Norbi Update részvényei is, melyek bevezetését a Buda-Cash Brókerház vezette, illetve a teljes részvénymennyiség közel 98 százalékát a Buda-Cashnél is jegyezték le. A papírok árfolyama 860 forinton is járt tegnap, ami több mint 6 százalékos esést jelentett, de végül 875 forinton zártak a papírok, ma pedig már 910 forinton is kötöttek üzletet.

Nem a Norbi Update az egyetlen a tőzsdei cégek közül, melyeket érint a botrány. A pénzügyi szolgáltatásokat kínáló EHEP is számlát vezet a Buda-Cashnél, emiatt a társaság értékpapírjainak és pénzeszközeinek túlnyomó részéhez most nem fér hozzá, továbbá az EHEP a DRB Bankcsoporthoz tartozó DRB Bank Zrt.-nél bankszámlával és lekötött betéttel is rendelkezik. Az EHEP-pel a tőzsde standard kategóriájában kereskednek, kötés azonban csak elvétve születik a részvényekre.

Az OPIMUS részvényeitől pedig egyenesen szabadulnak, a papírok árfolyama tegnap 18 százalékot esett, sőt napközben a kereskedést is felfüggesztették, miután a megengedettnél nagyobb mértékben esett az árfolyam. Ma azonban folytatódott a részvényárfolyam zuhanása, közel 17 százalékos esést produkáltak eddig a papírok. Ráadásul az OPIMUS-ban a Buda-Cash 5,25 százalékos részesedéssel rendelkezik, a vállalat által kiadott közlemény szerint ugyanakkor a felügyeleti eljárás őket nem érinti. Azonban az OPIMUS-nak is van értékpapírszámlája a bajba került brókercégnél, amelyet szintén zároltak.

Válságstábot hívtak össze a siklósi önkormányzatnál, ugyanis az önkormányzat számlavezető intézete a DRB Bankcsoport. Az önkormányzatnak 170 millió forintja csücsül a bankcsoportnál, melyhez nem férnek hozzá. Az önkormányzat mellett a térség egészségügyi-szociális intézményeinek is mintegy 20 millió forintja bent ragadt. A felmerült problémák miatt a város polgármestere arra kérte az adófizetésre kötelezett polgárokat, hogy az önkormányzatnak március 15-ig fizetendő adót ne fizessék be a már kiküldött befizetési csekkekre, számlákra. A számlavezetőnél jelentkező problémák miatt a befagyasztott számlára érkező központi segélyeket sem tudják kifizetni a jogosultak számára. A Portfolio információi szerint az almásfüzitői önkormányzatnak is nagyobb összege ragadt benn a Buda-Cashnél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Volt olyan magyar szülő, aki a Pandémia nevet adta volna a gyerekének

Volt olyan magyar szülő, aki a Pandémia nevet adta volna a gyerekének