szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Megszűnik több mint 200 állás a Tescónál, de 50-nél kevesebb dolgozónak nem tudnak más pozíciót kínálni a cégen belül.

Kétszáz állás szűnik meg a Tescónál az átszervezések miatt – értesült az Origo. A lapot Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke tájékoztatta. Mint mondta, a Tesco jelezte a szakszervezetnek, hogy 200 alkalmazottól kényszerül megválni.

A Tesco megerősítette az értesülést. Mint közölték, 50 alatt van azoknak a munkatársaknak a száma, akiknek nem tudnak a továbbiakban munkát adni, a többi 150 ember sorsáról nem nyilatkoztak. Az Origo valószínűsíti, hogy más pozíciót ajánlanak fel nekik a cégen belül.

A Tesco szerdán értesítette az érintett kormányhivatalok munkaügyi központjait és a szakszervezeteket. Sáling József még nem tudja, pontosan melyik áruházakban, milyen területekről bocsátanak el alkalmazottakat. A KASZ a jövő héten kezd tárgyalásokba a céggel a csoportos létszámleépítésről.

A hírt Bubenko Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke is megerősítette.

Később Sáling József az MTI-nek azt mondta, az újabb leépítés pontosan 206 dolgozót érint a Tesco budaörsi központjában, illetve a herceghalmi és a gyáli logisztikai részlegében. A munkavállalók közül 150 vezető, 19 ügyintéző és 37 ügyviteli alkalmazott, 44 ember kivételével mindenkinek ajánlanak a cégen belül másik munkalehetőséget, erről az egyeztetés áprilisig tart. 

Sáling József felidézte, hogy korábban a Tesco 560 fő csoportos leépítését bejelentette be boltbezárás miatt, az akkori megállapodásban rögzítették az elbocsátás folyamatát, köztük azt, hogy 350 alkalmazottnak cégen belül helyet találnak. Hogy ebben a folyamatban pontosan hány felmondás, kifizetés lesz az azon is múlik, hogy a felajánlott új lehetőséget hányan fogadják el – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Ezt követően a Tesco is közleményt adott ki, amely szerint az elbocsátásokkal kapcsolatos hírek félrevezetők és valótlanok voltak. Azt közölték, hogy az elsősorban a budaörsi központot érintő változásokról a Tesco tegnap tájékoztatta a kormányhivatal munkaügyi központját és a szakszervezeteket, az érintett munkavállalókkal pedig megkezdték az egyeztetéseket. 

Megismételték, hogy azoknak a munkatársaknak a száma, akiknek a Tesco nem tud további lehetőséget felajánlani, 50 alatt van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat