szerző:
hvg.hu/MTI

Megszűnik több mint 200 állás a Tescónál, de 50-nél kevesebb dolgozónak nem tudnak más pozíciót kínálni a cégen belül.

Kétszáz állás szűnik meg a Tescónál az átszervezések miatt – értesült az Origo. A lapot Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke tájékoztatta. Mint mondta, a Tesco jelezte a szakszervezetnek, hogy 200 alkalmazottól kényszerül megválni.

A Tesco megerősítette az értesülést. Mint közölték, 50 alatt van azoknak a munkatársaknak a száma, akiknek nem tudnak a továbbiakban munkát adni, a többi 150 ember sorsáról nem nyilatkoztak. Az Origo valószínűsíti, hogy más pozíciót ajánlanak fel nekik a cégen belül.

A Tesco szerdán értesítette az érintett kormányhivatalok munkaügyi központjait és a szakszervezeteket. Sáling József még nem tudja, pontosan melyik áruházakban, milyen területekről bocsátanak el alkalmazottakat. A KASZ a jövő héten kezd tárgyalásokba a céggel a csoportos létszámleépítésről.

A hírt Bubenko Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke is megerősítette.

Később Sáling József az MTI-nek azt mondta, az újabb leépítés pontosan 206 dolgozót érint a Tesco budaörsi központjában, illetve a herceghalmi és a gyáli logisztikai részlegében. A munkavállalók közül 150 vezető, 19 ügyintéző és 37 ügyviteli alkalmazott, 44 ember kivételével mindenkinek ajánlanak a cégen belül másik munkalehetőséget, erről az egyeztetés áprilisig tart. 

Sáling József felidézte, hogy korábban a Tesco 560 fő csoportos leépítését bejelentette be boltbezárás miatt, az akkori megállapodásban rögzítették az elbocsátás folyamatát, köztük azt, hogy 350 alkalmazottnak cégen belül helyet találnak. Hogy ebben a folyamatban pontosan hány felmondás, kifizetés lesz az azon is múlik, hogy a felajánlott új lehetőséget hányan fogadják el – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Ezt követően a Tesco is közleményt adott ki, amely szerint az elbocsátásokkal kapcsolatos hírek félrevezetők és valótlanok voltak. Azt közölték, hogy az elsősorban a budaörsi központot érintő változásokról a Tesco tegnap tájékoztatta a kormányhivatal munkaügyi központját és a szakszervezeteket, az érintett munkavállalókkal pedig megkezdték az egyeztetéseket. 

Megismételték, hogy azoknak a munkatársaknak a száma, akiknek a Tesco nem tud további lehetőséget felajánlani, 50 alatt van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?

Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?

Van-e kiút a velünk élő válságból?

Van-e kiút a velünk élő válságból?

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan

Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának