szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Simicska Lajos cégei pályáztatás nélkül szerezték meg terebélyes állami földek bérleti jogát, és amikor lejárt a szerződés, a földalapkezelő szinte automatikusan újított – legalábbis így volt ez azelőtt. 2014-ben 1440 hektárnyi bővült Simicska Lajos birodalma, ám az októberben lejárt szerződéseket ezúttal már nem hosszabbították meg. A földek elvesztése kb. 100 millió forint veszteséget okozhatott az üzletembernek.

Könnyen jutottak állami földek bérleti jogához Simicska Lajos cégei egészen addig, amíg a nagyvállalkozó összeütközésbe nem került Orbán Viktorral – írta a Blikk a Nemzeti Földalapkezelőtől (NFA) kiperelt adatokra hivatkozva. A jelentős hasznot hozó földekhez pályázat nélkül juthattak hozzá a cégek, és a bérleti jog lejáratkor a szerződéseket szinte automatikusan meghosszabbították.

2014-ben 1440 hektárnyi – kb. 15 margitszigetnyi – földdel bővült így Simicska Lajos birodalma, főként a Balaton környékén és a nyugati határszélen.

A Simicska–Orbán-konfliktus szárba szökkenése után azonban elvágták a sikersztorit: amikor október 15-én lejárt a földek bérleti joga, nem hosszabbították meg azt. Az érintett cégeknek nincs érvényes szerződésük 2015-re a földalapkezelővel – erősítette meg az NFA.

©

A Simicska Lajos kezéből kikerült földekre pályázatokat írt ki a földalapkezelő, és várhatóan még a tavaszi vetési időszak előtt sikerül rájuk bérlőket találni.

A földekkel együtt jelentős támogatástól is elesett az üzletember: az átlagos hektáronkénti 70 ezer forintos támogatással számolva évi 100 millió forintra jön ki a veszteség.

Simicska Lajos nem reagált a Blikknek arra a kérdésére (sem), hogy Orbán Viktorral való konfliktusának számlájára írja-e az üzleti veszteséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

A járvány miatt zárva tartó étterembe szállt be az MNB-elnök fiának barátja

A járvány miatt zárva tartó étterembe szállt be az MNB-elnök fiának barátja