szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Megszünteti az M4-es autópálya építésére vonatkozó támogatási szerződést a kormány és felbontja a kivitelezőkkel a vállalkozási szerződéseket is - derült ki a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

Hivatalossá vált, hogy a kormány leállítja az M4-es autópálya építését az EU által felvetett kartellgyanú miatt.

A csütörtökön megjelent kormányhatározat felidézte, hogy az Európai Bizottság nem javasolja a projekt finanszírozását uniós forrásokból, ezért a kormány egyetért a beruházás leállításával.

Seszták Miklós fejlesztési miniszternek a határozat szerint meg kell szüntetnie a támogatási szerződést és a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-n keresztül fel kell bontania a kivitelezői szerződéseket is, illetve gondoskodnia kell az építési terület biztosításáról.

©

Korábban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára jelentette be, hogy az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának munkatársai jelezték a kormánynak: az M4-es autópálya fejlesztésénél felmerül a kartellgyanú, amely lehetetlenné teszi a projekt uniós finanszírozását.

Az M4-es autópálya építését a kormány európai uniós források felhasználásával építette volna meg, mivel egy több mint 100 milliárd forintos beruházásról van szó

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter március 26-án belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, amelynek április végén lesz eredménye. Ezzel párhuzamosan a NIF le is állította az építkezést. A miniszter akkor azt mondta, az Európai Bizottság idén márciusban végérvényesen megvonta a támogatását az M4-es autópályától.

A kivitelezők között volt a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép is. Lázár János egy április eleji kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, Simicska Lajostól függetlenül nincs pénz az M4-re. "Nem hiszem, hogy az EB Simicskát akarná büntetni, és Orbánt segíteni" - közölte a miniszter. Lázár János akkor hozzátette, elszámolnak az M4 kivitelezőivel és 22 milliárdos előleget akarnak visszaszedni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!