szerző:
hvg.hu

Nem klasszikus értelemben vett brókerbotrány a karcagi, viszont ez is jó nagy: volt, aki több tíz-, volt, aki több százmilliót adott a cégnek. A társaság devizázott, de nem volt engedélye, és a piacinál jóval nagyobb kamatokat ígért, így a fél város az ügyfele lett. Az ügyvezető Karcagon nagy tiszteletben állt, most nem találják sem őt, sem a családját.

Gyorsan dagad a karcagi sikkasztási ügy, amiben több százmilliós vagy akár többmilliárdos is lehet a kár. Lakossági bejelentések alapján, sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság egy budapesti székhelyű, de döntően karcagi érdekeltségű szolgáltató cég ellen kedden. A vállalkozás karcagi illetőségű befektetői ugyanis hiába próbáltak hozzáférni pénzükhöz a határidős szerződések lejárta után, arra nem volt lehetőségük, mert a cég ügyvezetése szőrén-szálán eltűnt.

Bár a rendőrségi közlemény szűkszavú, a hvg.hu helyi forrásokból úgy értesült, a botrány főszereplője a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft. Információnkat megerősíti, hogy a Magyar Nemzeti Bank szerdán – a beérkezett piaci jelzések alapján – éppen a Kun-Mediátor Kft.-vel szemben indított piacfelügyeleti eljárást, jogosultatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával, és egyeztetett az illetékes rendőr-főkapitánysággal is.

Varga Mihály is vizsgálatot kezdeményez

A mai napon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot. Az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy a cég utazásszervezési tevékenysége miatt kerülhetett-e bárki veszélybe, vagy kára származhatott-e abból. A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy a cég működése során nyújtott-e szabálytalan módon, engedély nélkül pénzügyi szolgáltatást.

Az üggyel kapcsolatban számos feljelentés érkezett a rendőrséghez. A helyzetről Lukács László György, karcagi illetőségű jobbikos országgyűlési képviselő kedden délután az MNB piacfelügyeletért felelős igazgatóságát is tájékoztatta. Az MNB közleményében azt írta, a társaság fő tevékenységeként utazási irodaként működik, utazásközvetítéssel foglalkozik, e mellett pénzváltási tevékenységet is folytat. Erre a tevékenységre vonatkozó engedélye azonban nincs az MNB-nél.

Az ügyvezető köztiszteletben álló karcagi üzletasszony

A vállalkozás ugyan budapesti székhellyel működik, de vezetője karcagi lakos, a helyi társasági és gazdasági élet meghatározó szereplője. Azaz csak volt, mert kedden már hiába keresték ügyfelei, ismerősei és barátai, felkutatása nem vezetett eredményre.

A Kun-Mediátor Kft.-t 1999-ben alapították, eredetileg utazási irodaként működött, de tevékenységi köre gyorsan bővült, és 2002 óta pénzügyi közvetítéssel is foglalkozott. Az iroda tulajdonképpen ügynöki tevékenységet folytatott, a befektetők megtakarításait devizára váltotta, és határidős szerződéseket kötött az ügyfelekkel. A jellemzően féléves időtartamra vonatkozó kontraktusokban garantált megtérülést ígért, és az esetleges árfolyamnyereség is a befektető megtakarításait gyarapította volna. A vállalkozás az átlagosnál jóval magasabb kamatot ígért, így az ügyfelek száma gyorsan gyarapodott, ahogy egyik karcagi forrásunk fogalmazott, most a fél város futhat a pénze után.

Karcag nagy fideszes fellegvár, két miniszter is karcagi bázisú a kormányban. Az egyik a város volt polgármestere volt sokáig. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (a képen éppen egy karcagi tehenet tekint meg).
©

A vállalkozás ügyvezetője, Dobrai Sándorné helyben köztiszteletben álló üzletasszonynak számított. Korábban a bankszektorban dolgozott (1998–1999-ben az OTP befektetési tanácsadója volt, 2000-től a Postabank üzletkötője), majd az 1999-ben alapított Kun-Mediátort is sikerrel futatta fel, a cég gyorsan terjeszkedett. A vállalkozás pénzügyi szolgáltatói tevékenységének híre azonban jellemzően informális úton terjedt, a fő profil továbbra is az utazásszervezés volt. Több helyi forrásunk is megerősítette, hogy ebben az esetben valóban szájról szájra terjedt a banki kamatoknál jóval magasabb hozamokkal kecsegtető befektetési lehetőség híre. Mivel a település több sikeres vállalkozója is a Kun-Mediátor ügyfelének számított, kevesen gyanakodtak arra, hogy a céggel gond lehet. Jellemzően ezzel, és az ügyvezető asszony helybéli igen komoly megbecsültségével magyarázható az is, hogy az utóbbi időszak brókerbotrányait követően sem indult meg a tömeges pénzkivétel.

Közös céget alapítottak a berekfürdői önkormányzattal

A Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-t 1999 nyarán alapították, a társaság alaptőkéje akkor 5 millió forint volt, amiből 3 millió volt készpénz. Öt évvel később már 7 milliós a jegyzett tőke, majd tovább hat év múlva 10 millió forint – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A társaság nagyon széles tevékenységi kört jegyeztetett be, fő tevékenysége a máshova nem sorolt egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység volt, de foglalkozott egyebek mellett utazásszervezéssel, kereskedelemmel, oktatással, üzleti tanácsadással, vendéglátással, hirdetéssel, televíziós műsorszolgáltatással és -gyártással, és brókerkedett is. Az alapítás után kilenc évvel főtevékenységük szerint átmentek utazásközvetítő cégbe, de fenntartották a szerteágazó tevékenységi kört is. Főtevékenységük jelenleg is az utazásközvetítés, de furcsa módon három hónapra a nyomás (kivéve: napilap) tevékenység is felbukkant főtevékenységként.

A másik karcagi bázisú kormánytag Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
©

A társaságot a karcagi illetőségű Dobrai Sándorné 70 százalékos tulajdonosként és két lánya – Dobrai Erika és Binderné Dobrai Krisztina – alapította. A lányok 2008 novemberében kiszálltak a cégből, utána Dobrainé egy ideig 100 százalékos tulajdonos volt, majd 2013. április elején beszállt Kemecsi László 30 százalékkal. Az új tulajdonosnak az Opten szerint nincs más üzleti érdekeltsége. A társaság ügyvezetője kezdetben a három tulajdonos volt, majd a lányok 2007. május közepén felhagytak ezzel a tevékenységgel, így Dobrai Sándorné vezeti a céget.

A cég utolsó öt évében stabil működést mutatott, árbevétele 2009 és 2013 között 63 és csaknem 70 millió forint között mozgott, jellemzően növekedett. Üzemi szinten ugyancsak stabilan veszteséges volt a működés, a 2010-es 1,2 milliós veszteség 2013-ra csaknem 20 milliósra duzzadt. A vállalat adózott eredménye 2,4 és 5,7 millió forint között legyezett, a mérleg szerinti eredmény azonban ennél rendre sokkal kiesebb, csak pár tízezer forint volt, ami arra utal, hogy az eredménytartalékot növelték.

A vállalat jelenleg egy budapesti telephelyet és öt vidéki fióktelepet tart fenn Debrecenben, Püspökladányban, Karcagon, Berekfürdőn és Törökszentmiklóson. A vállalat résztulajdonos a Berekfürdői Turisztikai Nonprofit Szolgáltató Kft.-ben, amit a berekfürdői önkormányzattal közösen alapított 2011 szeptemberében, karcagi magánszemélyekkel, valamint egy református és egy katolikus egyházi egyesülettel.

Mekkora lehet a kár?

A botrány pontos méreteit egyelőre csak becsülni lehet, annyi bizonyos, hogy a befektetett összegek igen tág intervallumban mozogtak, volt, aki pár százezer forintos megtakarítását bízta a cégre, más viszont több százmilliót fektetett be. Utóbbi adatból arra lehet következtetni, hogy összességében milliárdos nagyságrendű sikkasztásról lehet szó. És ezek csak a karcagi adatok, a vállalkozás ugyanis több más városban (pl. Budapest, Debrecen, Tiszafüred, Berekfürdő) is folytatott üzleti tevékenységet. Arról egyelőre nincs információ, hogy más telephelyeken mekkora összegeket fektettek be az ügyfelek.

Teleki Zoltán, Karcag rendőrkapitánya úgy nyilatkozott, hogy a gyanú egyelőre nem alapos, megalapozásául mindössze a vállalkozás ügyvezetőjének és családjának eltűnése szolgál. A rendőrség mindenesetre megkezdte a tulajdonosi kör ingó és ingatlan vagyontárgyainak bűnügyi zárlat alá helyezését.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Bele lehet nézni Michael Jackson állítólagos áldozatainak gyomorforgató interjúiba

Bele lehet nézni Michael Jackson állítólagos áldozatainak gyomorforgató interjúiba

Fenyő-ügy: Bánáti maradhat Gyárfás ügyvédje

Fenyő-ügy: Bánáti maradhat Gyárfás ügyvédje

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Húsra, sörre és sajtra költöttek a legtöbbet a magyarok

Húsra, sörre és sajtra költöttek a legtöbbet a magyarok

Végrehajtás indult az MKB tulajdonosa ellen

Végrehajtás indult az MKB tulajdonosa ellen

A nagyság átka

A nagyság átka