szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Overdose-nak külföldön kell maradnia, mert csak Németországban vagy máshol Nyugat-Európában tudja megalapozni sikeres fedezőmén-karrierjét.

Itthon nem várható komoly tenyésztési eredmény Overdose-tól - mondta egy szerdai, a mén sorsáról és jövőjéről szóló budapesti sajtóbeszélgetésen Szmodits Zsolt, aki a kezdetektől a ló állatorvosa.

Overdose-nak külföldön kell maradnia, mert csak Németországban vagy máshol Nyugat-Európában tudja megalapozni sikeres fedezőmén-karrierjét - állította a beszélgetésen Farkasházy Tivadar, a lóverseny szerelmeseként is ismert humorista, aki magát Overdose krónikásának nevezte. Úgy fogalmazott, hogy a kiváló versenylóról rengeteg valótlanság jelent meg a közelmúltban a sajtóban, ami igen sokat árt a lónak. Kiemelte: Overdose előtt két út áll, az egyik, hogy "cirkuszi ló" válik belőle, akit mindenfelé mutogatnak, vagy fedezőménként a versenylói karrierjénél is eredményesebbet futhat be.

©

Szmodits Zsolt, aki a kezdetektől Overdose állatorvosa, azt mondta, a fedezőmén február eleje óta Németországban, a Hamburghoz közeli lindenhofi telivérménesben van, ideális körülmények között. Hozzátette: Overdose-zal tavaly a Magyarországon fellelhető legjobb kancákat fedeztették.

Komoly tenyésztési eredmény azonban itthon nem várható tőle, ezért indokolt, hogy a lindenhofi telivérménesben helyezték el - hangsúlyozta az állatorvos. Németországban ugyanis a hazaiaknál huszonöt százalékkal jobb értékszámú kancákat fedezhet, és olyan utódai lehetnek, amelyek egy mérföldön tizenöt lóhosszal verhetik meg a magyar kancáktól származó utódait - fogalmazott.

Farkasházy Tivadar szerint nem szabad elvenni Overdose-tól egy nemzetközileg sikeres fedezőméni karrier lehetőséget azzal, hogy hazahozzák. Ijesztő példaként a korábbi magyar csodaló, Imperiál példáját említette meg, amely csak itthon és csak a magyar átlag alatti kancákat fedezett, és nem született tőlük hozzá hasonló képességű utódja.

Farkasházy Benedek, a pannoniaoverdose.hu szerkesztője konkrét adatokkal is szolgált. Eszerint Frankel, a világ legmagasabb értékszámával (147) rendelkező versenylova fedezőménként már első évében több mint ötszörösét kereste meg annak, amit versenylóként, pedig 14 versenyéből mindet megnyerte, köztük tíz Group 1-est, azaz a legnívósabbakat. Az ausztrál Star Witnesshez - amely Ascotban fej-fej mellett végzett Overdose-zal - alkalmanként 3 millió forintért lehet vinni egy-egy kancát fedeztetni, addig Overdose fedeztetési díja csak 1,2 millió forint - ismertette.

Farkasházy Tivadar szerint hiba folyton összemosni Overdose áfacsalással gyanúsított fő tulajdonosának a nevét a konzorcium öt további résztulajdonosáéval. Ezekhez az ügyekhez ugyanis az égvilágon semmi közük, ráadásul nekik köszönhető, hogy Overdose magyar tulajdonban maradt - mondta. Nem lenne szerencsés, ha a tulajdonostársak emiatt esetleg úgy döntenének, hogy eladják a lovat, és ezzel bizonytalanná válna Overdose további sorsa - hangsúlyozta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak