szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom, és sikerült tisztázni a vitákat a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetése után, legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint.

A kormány munkájának eredményeként a magyar gazdaság a kiskereskedelmet is magával húzó növekedési pályára állt – jelentette ki büszkén Lenner Áron Márk, helyettes államtitkár A kereskedelem perspektívái 2015 címmel megtartott tudományos fórumán. Majd azzal folytatta, hogy szerinte az ágazatban bevezetett szabályok többsége találkozik a szektor képviselőinek elképzeléseivel, persze akadt nézeteltérésre okot adó intézkedés is, mint a vasárnapi zárva tartás vagy az online pénztárgépek bevezetése – trafiktörvényt már nem is említette.

A helyettes államtitkár azt állította, hogy nőtt a kiskereskedelmi forgalom a vasárnapi boltzár március közepi bevezetése után. Erre vonatkozóan azonban kevés adat áll rendelkezésre, a minap a statisztikai hivatal a márciusi forgalmi számokat tette közzé, de azokból kiindulva nehéz következtetés levonni a vasárnapi boltzár hatására, mert márciusban két hétvége volt csak, amelyet a boltzár érintett, ráadásul a március 29. vasárnap húsvét előtti utolsó vasárnap, akkor csaknem minden nagyobb üzletlánc is kinyitott (évente öt vasárnap ki lehet nyitni bárkinek).

Lenner elmondása szerint szombaton és hétfőn jelentősebben nőtt a forgalom.

Az államtitkár szerint az utóbbi heteknek sikerült tisztázni a vitákat a vasárnapi zárva tartás körül, a parlament elfogadta a módosító javaslatokat, és kitért arra, hogy szerinte viszonylag széles az intézkedés alól mentesülők köre, amelyek közül legfontosabbként a 200 négyzetméter alatti eladóterű üzletet működtető családi vállalkozások nyitvatartási jogát említette. Ugyanakkor Lenner azt nem említette, hogy a Balaton környékiek és a Velencei-tó melletti önkormányzatok, családi vállalkozások az idei nyári szezonra kértek felmentést a boltzáras törvény alól, de a kormányt nem hatották meg. (Két hete elfogadott törvény értelmében csak a hajnali nyitást hozhatják előre az ország bármely pontján működő üzletek 6 óráról fél 5-re, de a világörökségi területen is tilos lesz vasárnap nyitva tartani.) És a könyvesboltokban a gyerekprogramok is áldozatul eshetnek a vasárnapi zárva tartásnak, erre sem utalt a kormánytisztviselő.

900 ezer család vásárolt vasárnaponként – amikor lehetett

Kozák Tamás, a BGF kereskedelmi intézeti tanszékének docense felhívta a figyelmet rá, hogy Nyugat-Európával ellentétben, ahol az üzletek 12 százaléka bonyolítja a forgalom 75 százalékát, Európa keleti részében nagyobb szerepe van a hagyományos csatornáknak, mint a piacok, kisboltok. Emlékeztetett, hogy Magyarországon a kereskedelem 10-11 százalékkal részesedik a GDP-ből, amely a válság miatti visszaesés után most a 2000-es évek elejének szintjén áll, jelenleg 140 ezer üzlet van az országban.

Magyarország a régió sereghajtója lett vásárlóerőt tekintve, Törökország és Szlovákia is előrébb áll – jelezte a konferencián szintén felszólaló Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója. Az országon belül nőtt a leggazdagabb és a legszegényebb települések vásárlóereje közötti különbség is. Kiemelte ugyanakkor, hogy a nem élelmiszertermékek forgalmában az ötéves negatív trend megfordult, több a vásárlás és nagyobb a kosárérték az országban, habár regionális összehasonlításban még elmaradásban van. Amíg a magyarok egy vásárlásnál 2200 forintot költenek, addig az osztrákok háromszor ennyit, de a vásárlási gyakoriság, a havi 120 alkalom megegyező.

A vasárnapi zárva tartás kapcsán elmondta, hogy a rendelkezés határozottan befolyásolja a vásárlási szokásokat, ugyanis korábban közel 900 ezer háztartás vásárolt vasárnaponként. A hipermarketekben történő forgalomátrendeződésről összesített adatok csak július elejére lesznek elérhetőek.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség