szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy forradalminak számító magyar szabadalom nyerte idén a Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize díját. A Solumium nevű fertőtlenítőszer hatóanyagával olyan fertőzések kezelését is segítheti, amelyeknél a hagyományos antibiotikumok nem használnak. A magyar fejlesztés másik nagy előnye, hogy használat után elpárolog, így nem károsítja a környezetet - mondja a gyártó.

Egy forradalminak számító magyar fejlesztés nyerte el idén a Gran Prize díjat: a Svéd Kereskedelmi Testület Noszticzius Zoltánt, a BME professzorát jutalmazta, aki a Solumium nevű fertőtlenítőszerrel nyerte el a rangos elismerést. 

A Solumium nagy előnye, hogy a nagytisztaságú klór-dioxid hatóanyagával olyan sebfertőzéseket is képes gyógyítani, amelyeket antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okoznak, ezzel a magyar szabadalom az antibiotikum-rezisztencia globális problémájának megoldásában is úttörő lehet - olvasható a gyártó leírásában.

A Solumium azért is jobb más fertőtlenítőszerekeknél, mert használat után nyom nélkül elpárolog, ezért nem károsítja a környezetet. A fertőtlenítőszert 2008 óta gyártja a magyar professzor cége és tavaly 10 millió forintos bevételt ért el. A  Solumiumot főleg fogorvosok és pácienseik használhatják majd.

A 2012-ben alapított díjra kutatók, cégek és intézmények pályázhatnak a Kereskedelmi Testületnél, és azokat a projekteket jutalmazzák, amik kiemelkedő eredményt érnek el az emberiség életminőségének javításában. A döntőbizottság az újszerűség, a környezettudatosság és a gazdasági hasznosíthatóság alapján választja ki a beérkezett pályázatok közül a nyertest. A pénznyereményen túl a Gran Prize nyertese Ann Lundin svéd képzőművész és Szász Károly kerámiaművész alkotását is hazavihette az ünnepélyes díjátadó után.

A Svéd Kereskedelmi Testület 1995 óta működik Magyarországon, 89 bejegyzett tagvállalata van. A testület 1995 és 2013 között több mint egymilliárd eurónyi (úgy 300 milliárd forintnyi) beruházást valósított meg Magyarországon.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása